Austrálski ornitológovia chytili papagája nočného, druh mal byť už sto rokov vyhnutý

NETKY.SK • 10 August 2015, 13:54 • 2 min
Austrálski ornitológovia chytili papagája nočného, druh mal byť už sto rokov vyhnutý

QEENSLAND- Austrálskym ornitológom z organizácie Bush Heritage Australia sa podarilo odchytiť vzácneho papagája nočného (Pezoporus occidentalis), ktorého mnohí vedci považovali za vyhynutého. Ide o prvého odchyteného jedinca od 90. rokov 19. storočia.

slovakia

left justify in out

Papagáj nočný sa vyskytuje vo vnútrozemí Austrálie, pričom žije na zemi v hustej vegetácii a lieta iba veľmi zriedkavo. V období rokov 1912 až 1979 neboli zaznamenané žiadne potvrdené pozorovania a odvtedy iba niekoľko. V roku 2013 ornitológ John Young oznámil, že sa mu v štáte Queensland podarilo spraviť niekoľko rozmazaných fotografií tohto druhu.

 

Steve Murphy z Bush Heritage Australia a jeho partnerka následne po 18 mesiacoch hľadania odchytili 4. apríla tohto roku na juhozápade Queenslandu jedného jedinca, ktorému dali meno Pedro. Odobrali mu vzorku peria a na nohu mu umiestnili malý vysielač na monitorovanie polohy, pričom batéria vo vysielači vydržala 21 dní. Údaje z vysielača odhalili, že papagáj prešiel každú noc pri hľadaní potravy až osem kilometrov, vždy sa však vrátil do svojho hniezda.

 

Predstavitelia Bush Heritage Australia sa v rámci ochrany tohto druhu rozhodli odkúpiť oblasť s rozlohou 56-tisíc hektárov, kde papagája chytili, a spravili z nej chránené územie. Presnú polohu lokality však neprezradili. V oblasti osadili fotopasce ako aj nahrávacie zariadenia, no zatiaľ sa im nepodarilo zistiť, koľko jedincov v tejto oblasti žije. Ochranári sa taktiež snažia znížiť počet zdivočených mačiek, ktoré predstavujú pre papagáje nočné hlavnú hrozbu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies