Austrálskemu premiérovi pripomenuli jeho ostrú kritiku princa Charlesa

NETKY.SK • 11 November 2015, 09:04 • 2 min
Austrálskemu premiérovi pripomenuli jeho ostrú kritiku princa Charlesa

CNABERRA - Austrálskemu premiérovi Malcolmovi Turnbullovi pripomenuli dnes jeho tvrdú kritiku, ktorú v minulosti vyjadril na adresu princa Charlesa ako prvého následníka britského trónu. Ten je práve na návšteve austrálskeho hlavného mesta Canberra, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Charles, princ z Walesu, a jeho manželka Camilla, vojvodkyňa z Cornwallu, sa k Turnbullovi, tisícom veteránov a ich rodinám pripojili na obrade v Deň prímeria venovaný pamiatke vojnových veteránov, ktorý sa konal dnes v Austrálskom vojnovom pamätníku v Canberre.


Turnbullovi - ktorý je presvedčený, že Austrália by mala mať namiesto britského panovníka ako hlavu štátu Austrálčana - pripomenuli na tlačovej konferencii jeho kritiku princa Charlesa. Vyjadril ju vo svojej knihe z roku 1994 s názvom The Reluctant Republic (Váhavá republika).


Turnbull v nej napísal: "Je ťažké uveriť, že princa Charlesa vôbec niekedy uznajú za kráľa."
Turnbull však dnes vyhlásil, že nemá pochybnosti o tom, že Charles bude nástupcom svojej matky, kráľovnej Alžbety II.

 

"Ak sa Charles stane kráľom Spojeného kráľovstva - a ja nemám pochybnosti, že sa ním stane - a ak sa nezmení naša ústava, bude kráľom Austrálie," povedal Turnbull novinárom.


Na otázku, či z toho nebude nešťastný, Turnbull odpovedal: "Ja som šťastný človek." Manželia z kráľovskej rodiny pricestovali do austrálskeho hlavného mesta v čase, keď si táto krajina pripomína 40. výročie ústavnej krízy, ktorá mnohých presvedčila, že Austrália by mala prerušiť ústavné vzťahy s britskou monarchiou.


Generálny guvernér John Kerr, nevolený zástupca kráľovnej v Austrálii, 1. novembra 1975 odmietol zvolenú vládu austrálskeho premiéra Gougha Whitlama a rozpustil ju.


Referendum o vytvorení austrálskej republiky bolo však v roku 1999 zamietnuté, pričom republikáni sa rozdelili v názore na to, či by mal byť prezident volený priamo verejnosťou, alebo vymenovaný parlamentom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona