Austrálskeho ošetrovateľa obvinili z napomáhania Islamskému štátu v Sýrii

NETKY.SK • 26 Júl 2015, 10:07 • 2 min
Austrálskeho ošetrovateľa obvinili z napomáhania Islamskému štátu v Sýrii

MELBOURNE - Austrálskeho zdravotníka obvinili dnes pred súdom v Melbourne z trestného činu terorizmu po tom, ako sa dobrovoľne vrátil domov zo Sýrie, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ošetrovateľ - 39-ročný Adam Brookman, ktorý konvertoval na islam, povedal médiám, že bol na humanitárnej misii v Sýrii, kde utrpel zranenia počas leteckého útoku. Dostal sa do nemocnice kontrolovanej extrémistami z Islamského štátu (IS), pre ktorých začal pracovať. Podľa Brookmana s nimi spolupracoval z donútenia, napísal spravodajský server BBC.

 

Muž sa po odchode zo Sýrie dobrovoľne odovzdal do rúk tureckým úradom, na čo s policajnou eskortou priletel do Sydney, kde ho v piatok oficiálne zatkla austrálska polícia.

 

Brookmana dnes obžalovali v súlade s novým austrálskym protiteroristickým zákonom; obvinili ho z vedomej spolupráce s IS. Za tento trestný čin môže odsúdený dostať až 25 rokov za mrežami. Druhým bodom obvinenia, z ktorého sa bude zodpovedať, je "poskytovanie služieb so zámerom podporovať osobu, alebo osoby, aby sa zapojili do nepriateľských aktivít v cudzom štáte".

 

Zdravotník na dnešnom krátkom pojednávaní na pôde súde v Melbourne nepodal žiadosť o svoje prepustenie na kauciu a ostáva vo vyšetrovacej väzbe. Ďalšie pojednávanie sa uskutoční v pondelok.

Úrady takto konajú, aby ochránili komunitu, a to i napriek tomu, že nič nenasvedčuje tomu, že by Brookman mohol predstavovať hrozbu, uviedla polícia. Brookmanov návrat z Turecka vyjednala podľa polície austrálska vláda a medzinárodné agentúry.

 

Podľa nového austrálskeho zákona o zahraničných bojovníkoch sa za zločin považuje napomáhanie militantným skupinám na Blízkom východe. Vlani v decembri Canberra konkrétne zakázala cestovanie do islamistickými povstalcami kontrolovanej sýrskej provincie Rakka. To znamená, že každý, kto vkročí na toto územie si môže odsedieť až 10 rokov vo väzení, iba ak by tam išiel za právne prijateľným účelom vrátane návštevy príbuzných, novinárskej či humanitárnej práce.

 

Austrálska vláda zvýšila vlani stupeň varovania pred teroristickými útokmi. Ako dôvod uviedla hrozbu tzv. terorizmu na domácej pôde, predovšetkým zo strany osôb, ktoré sa vrátili z bojov na Blízkom východe.

 

Vyše 120 Austrálčanov bojuje momentálne podľa premiéra Tonyho Abbotta v radoch milícií Islamského štátu v Iraku a Sýrii. Ďalších 160 občanov Austrálie podporuje extrémistické skupiny či už vo forme ich financovania, alebo náborov nových bojovníkov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies