Australská vláda chce presunúť migrantov z Manusu na iný ostrov

NETKY.SK • 11 Október 2017, 08:57 • 2 min
Australská vláda chce presunúť migrantov z Manusu na iný ostrov

CANBERRA - Austrália ponúkla utečencom z tábora na ostrove Manus presun do centra na ostrov Nauru. Návrh platí pre tých, ktorí požiadali o presťahovanie do USA.

slovakia

left justify in out

Tábor na ostrove Manus, ktorý patrí Papuy-Novej Guiney, pritom plánujú do konca mesiaca zatvoriť. Migranti môžu požiadať o presun do 23. októbra, pričom budú potrebovať aj schválenie úradov na Nauru.

Iránsky migrant, novinár Behrouz Boochani uviedol, že mnohí utečenci neveria austrálskym úradom a nechcú odísť. "Je naozaj neakceptovateľné, že austrálska vláda po štyroch rokoch stále odmieta vyriešiť problém a vziať migrantov na bezpečné miesto. Teraz ich chce poslať do ďalšieho pekla," povedal.

Presťahovanie nebude mať vplyv na žiadosti o premiestnenie do USA, ktoré sa zaviazali prijať 1250 migrantov zo spomínaných dvoch centier. Spojené štáty už nedávno prijali približne 50 ľudí.

Austrália neumožňuje usadiť sa utečencom, ktorí sa do krajiny snažia dostať na lodiach. Podľa vlády má tento prístup odradiť ľudí od snahy prejsť nebezpečnou a často smrteľnou trasou cez oceán z Indonézie. Namiesto toho, Papua-Nová Guinea a Nauru dostávajú od Austrálie peniaze za prichýlenie utečencov v táboroch. Za ostatné štyri roky sa ich tam zhromaždilo už viac ako dvetisíc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona