Austrálska premiérka zvolala voľby osem mesiacov vopred

NETKY.SK • 17 Február 2013, 18:47 • 2 min
Austrálska premiérka zvolala voľby osem mesiacov vopred

Austrálska premiérka Julia Gillardová šokovala dnes verejnosť, keď nečakane zvolala parlamentné voľby na 14. septembra, osem mesiacov pred ich konaním. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Gillardová tým prelomila akúsi tradíciu ohlasovania volieb vládou zhruba mesiac pred termínom volieb. Takéto zverejnenie informácií o termíne konania volieb de facto na poslednú chvíľu doteraz vládam poskytovalo taktickú výhodu pred opozíciou. 

Premiérka prezradila, že svojím postupom mala v úmysle prelomiť politickú neistotu v krajine. "Dátum som zverejnila dnes, a to v záujme zabezpečenia istoty, transparentnosti a v zmysle korektného riadenia (štátu)," poznamenala Gillardová.

Zverejnenie dátumu osem mesiacov pred konaním volieb v skutočnosti znamená, že Austrália zažite historicky najdlhšiu predvolebnú kampaň. Premiérka však poprela, že by ohlásenie termínu načasovala s takýmto zámerom. "Činím tak nie preto, aby som odštartovala najdlhšiu predvolebnú kampaň v dejinách štátu, práve naopak. ... Ohlásenie termínu práve teraz umožní jednotlivcom aj podnikom, investorom aj spotrebiteľom naplánovať si celý rok," ubezpečila Gillardová.

Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky by v súčasnosti Gillardovej Labouristickú stranu predstihla opozičná Liberálna strana na čele s Tonym Abbottom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies