Austrálska polícia vyšetruje zneužitie a predaj lekárskych údajov na dark webe

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 11:28 • 2 min
Austrálska polícia vyšetruje zneužitie a predaj lekárskych údajov na dark webe

SYDNEY - Austrálska polícia začala vyšetrovanie po správach o tom, že došlo k predaju súkromných lekárskych údajov zo štátneho systému zdravotnej starostlivosti na tzv. dark webe (temnom webe).

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry DPA o tom dnes informovala austrálska vláda. "Tvrdenia denníka Guardian, že čísla kariet Medicare sa dajú kúpiť na dark webe, berie vláda vážne a vyšetrujú sa," uviedol minister pre služby obyvateľstvu Alan Tudge. "Bezpečnosť osobných údajov je veľmi vážna vec," dodal.

 

Guardian dnes napísal, že jednému z jeho reportérov sa podarilo kúpiť si číslo svojej karty Medicare od obchodníka na "darknete" za menej ako 30 austrálskych dolárov (20 eur), pričom použil digitálnu menu bitcoin.

 

Dark web je súčasť internetu prevádzkovaná anonymne s pomocou nástrojov chrániacich identitu a on-line aktivity používateľov. Spája sa s kybernetickým zločinom a obchodom s nelegálnym tovarom, ako sú zbrane a drogy, pripomína agentúra DPA.

 

Nie je jasné, ako špekulanti na darknete získali detaily o kartách Medicare, ktoré nie sú verejne prístupné, ale podľa Guardianu sa tam od októbra predalo najmenej 75 súborov o týchto podrobnostiach a zrejme množstvo ďalších ešte predtým.

 

Podľa vlády existujú obavy, že údaje by mohli byť použité na kriminálne účely, ako je krádež identity. Guardian poznamenáva, že ukradnuté identity využívali drogové syndikáty napríklad na nákup tovaru alebo kúpu či prenájom áut.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona