Austrálska polícia uskutočnila veľkú protiteroristickú raziu

NETKY.SK • 18 September 2014, 13:23 • 2 min
Austrálska polícia uskutočnila veľkú protiteroristickú raziu

SYDNEY - Stovky ťažko ozbrojených austrálskych policajtov prehľadávali vo štvrtok pred svitaním domy v Sydney a Brisbane v rámci rozsiahlej protiteroristickej operácie.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, čo krajina po prvýkrát zvýšila stupeň ohrozenia na vysoký. Polícia informovala, že razie sa zamerali na predmestia na severozápade Sydney. Miestne médiá uviedli, že sa uskutočnili aj v Brisbane v Queenslande. Do akcie, počas ktorej zadržali 15 osôb, bolo zapojených 800 policajtov. Premiér Tony Abbott citujúci informácie tajných služieb uviedol, že popredný austrálsky militant z Islamského štátu vyzval v krajine na "demonštratívne vraždy", ktoré by mali údajne zahŕňať verejné sťatia.

 

Minulý týždeň Austrália zvýšila stupeň teroristickej hrozby na vysoký, pričom ako dôvod uviedla možnosť teroristických útokov zo strany austrálskych občanov zradikalizovaných v Iraku a Sýrii. Vláda je znepokojená počtom občanov, ktorí odišli bojovať do zahraničia po boku militantných skupín. Austrálske úrady tvrdia, že až 160 Austrálčanov je buď zapojených do bojov, alebo ich aktívne podporujú. Najmenej 20 sa už z Blízkeho východu vrátilo do Austrálie. 

V austrálskom Brisbane sa bude v polovici novembra konať summit lídrov krajín G20.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona