Austrálska polícia obvinila vatikánskeho kardinála zo sexuálnych deliktov: Pell však obvinenia odmieta

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 06:25 • 2 min
Austrálska polícia obvinila vatikánskeho kardinála zo sexuálnych deliktov: Pell však obvinenia odmieta

SYDNEY - Austrálskeho kuriálneho kardinála Georgea Pella, jedného z najvyšších hodnostárov vo Vatikáne, obvinili v jeho vlasti zo sexuálnych deliktov z minulosti.

slovakia

left justify in out

Začatie vyšetrovania potvrdila dnes polícia v austrálskom štáte Viktória.

 

Pell je hlavným finančným poradcom pápeža Františka a najvyššie postaveným katolíckym predstaviteľom z Austrálie. Teraz sa stal aj najvyššie postaveným vatikánskym predstaviteľom, ktorého obvinili v rámci škandálu okolo sexuálneho zneužívania v radoch cirkvi.

 

Zástupca šéfa štátnej polície vo Viktórii Shane Patton oznámil, že polícia predvolala Pella do Austrálie, kde bude čeliť obvineniam týkajúcich sa "sexuálnych deliktov z minulosti". Podľa Pattona sa voči kardinálovi prihlásili viacerí žalobcovia. Bližšie podrobnosti o obvineniach nezverejnili.

 

Pell opakovane poprel všetky tvrdenia, že sa dopustil zneužívania, a v minulom roku sa v tejto veci podrobil vo Vatikáne vypočúvaniu. Podľa predošlých správ údajne ako mladý kňaz v 70. a 80. rokoch minulého storočia sexuálne obťažoval viacerých chlapcov. Z Vatikánu sa vráti do svojej vlasti, aby sa bránil proti obvineniam zo sexuálnych deliktov.

 

Pell (76) zastával v minulosti post arcibiskupa z Melbourne a Sydney. Ako prefekt Ekonomického sekretariátu má v súčasnosti vo Vatikáne na starosti okrem iného rozpočet a je vo svojej funkcii neoficiálne tretím mužom katolíckej hierarchie.

 

Obvinenie Pella je chúlostivé najmä po tom, ako sám priznal, že austrálska katolícka cirkev roky zľahčovala zneužívanie detí kňazmi. Medzičasom cirkev vyplatila niekoľkým tisícom obetí v rámci vyrovnania v prepočte vyše 276 miliónov eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona