Austrálska opozícia sľubuje referendum o zmene štátneho zriadenia na republiku

NETKY.SK • 29 Júl 2017, 17:22 • 2 min
Austrálska opozícia sľubuje referendum o zmene štátneho zriadenia na republiku

SYDNEY - Austrálska strana práce (ALP), ktorá je od roku 2013 hlavnou opozičnou silou na federálnej úrovni, dnes prisľúbila, že ak zvíťazí v nasledujúcich voľbách, vypíše referendum o tom, či sa má krajina oficiálne stať republikou. Informuje o tom spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Líder ALP Bill Shorten vyhlásil: "Náš rešpekt voči kráľovnej to nezmení, my však nie sme alžbetínci, ale Austrálčania." Shorten tým narážal na výrok austrálskeho premiéra Malcolma Turnbulla, ktorý sa pred nedávnym stretnutím s britskou kráľovnou Alžbetou II. označil za "veľmi silného alžbetínca".

 

"Voličom predložíme jednoduchú otázku - Ste za austrálsku republiku s austrálskou hlavou štátu? pričom odpoveď bude áno alebo nie," doplnil Shorten. Posledné referendum na túto tému sa konalo v roku 1999. Republiku vtedy odmietlo 54,9 percenta hlasujúcich, podporilo ju 45,1 percenta voličov.

 

Austrália je federálnou konštitučnou monarchiou, kde je hlavou štátu Alžbeta II. Hoci bol Turnbull v čase prvého referenda lídrom republikánskeho hnutia, od nástupu k moci presadzuje názor, že pokiaľ bude na tróne súčasná britská kráľovná, Austrália by nemala pristupovať k zmene štátneho zriadenia.

 

Shorten argumentuje, že krajina by nemala čakať: "Britskú monarchiu ťažko označiť za austrálskeho vlastenca či lojálneho občana. Oni sa nikdy nebudú musieť prihlásiť k našim hodnotám." Austrálsky vicepremiér Barnaby Joyce uviedol, že daná otázka nie je pre väčšinu Austrálčanov prioritou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies