Australopiteka Lucy pravdepodobne zabil pád zo stromu

NETKY.SK • 30 August 2016, 13:04 • 2 min
Australopiteka Lucy pravdepodobne zabil pád zo stromu

NEW YORK - Jedna z najznámejších predchodkýň človeka Lucy, samica hominida druhu Australopithecus afarensis, ktorá žila na Zemi pred 3,2 miliónmi rokov, pravdepodobne zomrela po páde zo stromu. Vo svojej štúdii publikovanej v odbornom magazíne Nature to tvrdia americkí a etiópski vedci, ktorí skúmali jej pozostatky pomocou počítačového tomografu (CT) s vysokým rozlíšením.

slovakia

left justify in out

Odborníci pomocou CT snímok objavili na fosílii početné zranenia, ktoré ako tvrdia boli pre ňu smrteľné. Ide o pomliaždený ramenný kĺb, zlomeniny členku, panvy, rebier, stavcov chrbtice, ramena, sánky a lebky. “Neboli sme tam, nevideli sme to, ale zlomeniny, ktoré sme identifikovali, sa zhodujú s tým, čo sa píše v početnej literatúre ortopedickej chirurgie o obetiach pádov z výšky,” vysvetlil vedúci štúdie John Kappelman z University of Texas v Austine. Spomínané snímky vyhotovili ešte v roku 2009, keď fosíliu Australopiteka vystavovali v múzeách v USA. S povolením etiópskej vlády kostru skenovali desať dní.

 

Po analýze vedci zistili, že viaceré zo zlomenín vznikli, keď bola Lucy živá, nespozorovali ale žiadne znaky hojenia, čo sa stalo v dôsledku jej úmrtia. Tiež zaznamenali zriedkavú zlomeninu prvého rebra, ktorú muselo spôsobiť závažné zranenie hrude. Spomínané pomliaždenie ramenného kĺbu mohlo vzniknúť po tom, ako sa snažila pád zmierniť. “V našej hypotéze tvrdíme, že Lucy bola pri vedomí, keď padala a snažila sa zmierniť pád tým, že natiahla ruky,” vyjadril sa Kappelman. Na základe snímok tiež vytvorili 3D kópiu jej ramennej kosti a zväčšenú do ľudských rozmerov ju dali posúdiť nič netušiacim ortopédom. “Všetci súhlasia, že to bol pád z výšky,” dodal.

 

Podľa antropologičky Nancy Lowell z University of Alberta v kanadskom Edmontone je daný objav hodnoverný. “Zdá sa to fantastické, ale nie je tu nič, čo by danej interpretácii odporovalo. A ich využitie dobrého počítačového snímania tomu napomáha,” vyjadrila sa pre spravodajský portál BBC. Lowell si však nie je istá tvrdením texaských kolegov o presnej výške, z ktorej padala ako aj o rýchlosti jej pádu, ktoré odhadli na 12 metrov a 60 kilometrov za hodinu. “Ľudia umierajú po pádoch. Spadnú z rebríka a zomrú v dôsledku poranenia hlavy. Neznamená to, že to musel byť naozaj vysoký strom. Ale rozhodne si myslíme, že oblasť, v ktorej v tom čase žila, bola zalesnená,” povedala.

 

Výsledky daného výskumu podporujú teóriu, že Australopithecus afarensis, ktorí už kráčali vzpriamene, trávili časť života na stromoch. “Mohli byť na stromoch v čase kŕmenia alebo pre ochranu. Ak mala Lucy napríklad potomkov, stromy by boli istotne bezpečnejšou voľbou ako zem, kde sa pohybovali predátori,” skonštatoval Chris Stringer z Prírodovedného múzea v Londýne.

 

Kostru Lucy objavili v roku 1974 v etiópskom regióne Afar. Jedna z najznámejších fosílií na svete však nie je kompletná, zachovalo sa len zhruba 40 percent kostry. Odborníci odhadujú že bola vysoká približne 110 centimetrov a zomrela v mladom veku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona