Australian Open: Wawrinka vo štvrťfinálovej dráme vyradil Djokoviča

NETKY.SK • 21 Január 2014, 13:46 • 2 min
Australian Open: Wawrinka vo štvrťfinálovej dráme vyradil Djokoviča

MELBOURNE - Utorňajšia prehra srbského tenistu Novaka Djokoviča so Švajčiarom Stanislasom Wawrinkom 6:2, 4:6, 2:6, 6:3, 7:9 je veľkou senzáciou štvrťfinále dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (13. - 26. januára, celková dotácia 33 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku). Víťaz dosiahol v piatom sete tohto strhujúceho súboja okamžitý rebrejk na 2:2, v piatom aj siedmom geme odvrátil brejkbal.

slovakia

left justify in out

Za stavu 5:5 v rozhodujúcom dejstve a 40:15 z pohľadu podávajúceho Wawrinku prišlo prerušenie približne na päť minút pre dážď. Švajčiar následne vypálil svoje 17. eso - 6:5. Srb aj pri druhom podávaní proti vyradeniu odpovedal gemom na nulu. Následne vyrovnal na príjme z 0:30 na 30:30, ďalej sa nedostal - 6:7 z jeho pohľadu, hladko však aj 7:7. Švajčiar sa vstúpeným forhendom popri čiare do protipohybu poľahky posunul na 8:7. Srbov forhend do siete privodil skóre 30:30 pri jeho podaní v 16. hre. Následne pomerne divoký bekhendový return súpera tesne za sieť spôsobil mečbalový efekt a rozhodený favorit potom prepálil forhendový volej. Wawrinka má v 5-setových stretnutiach štatistiku 21:15, Djokovič 20:8.

"Novak je úžasný šampión, nikdy sa nevzdáva a ja som naozaj, naozaj, naozaj, naozaj šťastný. Vždy bojujem a usilujem sa, dnes som sa dočkal odmeny v podobe víťazstva. Vlani to bolo fakt tesné a predvádzal som môj najlepší tenis, ale keď sa to isté dá skonštatovať o Novakovom výkone, potom je lepší odo mňa, niet pochýb," skromne uviedol Wawrinka v interview ešte na kurte najmä v kontexte predchádzajúcich trpkých prehier s Djokovičom a dodal: "Teraz si doprajem veľmi dlhý ľadový kúpeľ."

Dvadsaťosemročný ôsmy muž svetového rebríčka ATP Wawrinka dosiahol revanš za vlaňajšiu miestnu osemfinálovú frustrujúcu päťsetovú prehru s rovnakým rivalom. Zápas vtedy trval 5:02 h, čo je štvrté miesto v historickom prehľade v tzv. otvorenej ére na južnej pologuli. Navyše, Wawrinka ťahal za kratší koniec v "maratóne" proti Djokovičovi aj na newyorských US Open 2013, vtedy to bolo jeho premiérové semifinále na úrovni veľkej štvorky. Teraz si po sérii 14 nezdarov proti Srbovi vybojoval druhú semifinálovú šancu na Majors. Vyzve Čecha Tomáša Berdycha, ktorý si predtým v utorok poradil so Španielom Davidom Ferrerom 6:1, 6:4, 2:6, 6:4.

Magnusom Normanom trénersky vedený Wawrinka znížil proti Djokovičovi na 3:16 v rámci rivality, ktorá trvá už od sezóny 2004. Dosiaľ naposledy mal navrch na sklonku roka 2006 vo Viedni. Nad renkingovým susedom Berdychom (7.) vedie 8:5 aj zásluhou trvajúcej šnúry troch úspechov. Na novembrovom koncoročnom šampionáte v Londýne triumfoval 6:3, 6:7 (0), 6:3.

"Berdych je nebezpečný tenista, ktorý výborne servuje a hrá od základnej čiary. Ja sa v prvom rade musím dobre zregenerovať," upozornil Wawrinka, ktorému prakticky okamžite prostredníctvom Twitteru verejne pogratuloval krajan Federer: "´Stan the man´ si to veľmi zaslúžil."

Pre víťaza AO 2008 a 2011 - 2013 Djokoviča sa séria postupov aspoň do semifinále Grand Slamov skončila na hodnote 14. Znamená to druhú priečku v histórii za Švajčiarom Rogerom Federerom (23 od Wimbledonu 2004 do Australian Open 2010). Premožiteľ Lukáša Lacka z 1. kola Djokovič nechýbal vo štvorke na podujatí takéhoto kalibru od parížskeho Roland Garros 2010.

Zverenec Borisa Beckera Djokovič sa mohol stať prvým hráčom s piatimi primátmi na Australian Open v tzv. otvorenej ére. Takúto šancu teraz ešte má Federer. Domáci Roy Emerson sa radoval v rokoch 1963 - 1967, teda päťkrát v rade.

"Súper dnes lepšie využil príležitosti, osvedčil svoju mentálnu silu a absolútne si zaslúžil víťazstvo. Bol lepší a v koncovke išiel v ústrety úspechu. Samozrejme, že som sklamaný, ale zajtra svitne nový deň a ja musím akceptovať, že sa nedá stále len víťaziť, taký je šport. Niekto musel v tomto boji ťahať za kratší koniec. Na môj výkon môžem byť hrdý, odovzdal som všetko. Neprestávam milovať Rod Laver Arenu, ktorá mi počas mojej kariéry priniesla najviac nadšenia. Australian Open zostávajú turnajom, na ktorom som nazbieral najviac úspechov," cituje Djokoviča twitterové konto podujatia.

Druhý muž terajšieho renkingu Djokovič ťahal šnúru 28 zápasových úspechov od prehry so Španielom Rafaelom Nadalom vo finále medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických 2013.

Dvojhra mužov - štvrťfinále (dolná polovica "pavúka"):
Stanislas Wawrinka (Švaj.-8) - Novak Djokovič (Srb.-2) 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7 za 240 minút
Tomáš Berdych (ČR-7) - David Ferrer (Šp.-3) 6:1, 6:4, 2:6, 6:4 za 184 minút

Stredajší program štvrťfinále dvojhry mužov (horná polovica "pavúka):
Rafael Nadal (Šp.-1) - Grigor Dimitrov (Bul.-22)
Andy Murray (V. Brit.-4) - Roger Federer (Švaj.-6)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies