Australian Open: Obhajkyňa titulu Mihalíková do finále dvojhry junioriek

NETKY.SK • 29 Január 2016, 07:42 • 2 min
Australian Open: Obhajkyňa titulu Mihalíková do finále dvojhry junioriek

MELBOURNE - Slovenská tenistka Tereza Mihalíková je už len krok od vydarenej obhajoby titulu vo dvojhre junioriek na grandslamových Australian Open v Melbourne.

slovakia

left justify in out

Dvojka podujatia zvíťazila v zápase piatkového semifinále singlovej súťaže dievčat nad Švajčiarkou s polovičným slovenským pôvodom Rebekou Masárovou nasadenou ako deviatou za 77 minút 6:3, 6:3. Šestnásťročnej Bazilejčanke so sídlom v Barcelone odplatila prehru 4:6, 6:2, 2:6 z minuloročnej májovej antukovej milánskej Trofeo Bonfiglio. Mihalíková mala pomer "winnerov" a nevynútených chýb 22:21, zdolaná 14:22. Slovenka zvládla 15 z 24 zákrokov pri sieti a premenila všetkých päť brejkbalov, ktoré si utvorila, súperka zužitkovala obe svoje možnosti na returne.

 

Sedemnásťročná rodáčka z Topoľčian Mihalíková sa vo finále stretne s postupujúcou z duelu domácej Sary Tomicovej a bieloruskej päťky "pavúka" Very Lapkovej.


"Tereza odohrala vynikajúci zápas plný sebavedomia, hoci s malým výpadkom na začiatku druhého setu. Súperka dnes ťahala za kratší koniec," uviedol pre agentúru SITA tréner Ján Studenič.


Mihalíková približne do hodiny - po primeranom oddychu stanovenom pravidlami - nastúpi na finále štvorhry junioriek po boku Rusky Anny Kalinskej proti Ukrajinkám Dajane Jastremskej na Anastasii Zarickej. Približne v rovnakom čase absolvuje finále debla chlapcov Lukáš Klein a Čech Patrik Rikl proti Austrálčanom Alexovi De Minaurovi a Blakovi Ellisovi.


Hráčka TK Nitra Mihalíková môže v miestnej štvorhre junioriek nadviazať na titul Jany Čepelovej a Chantal Škamlovej zo sezóny 2010. Sama vo finále mládežníckeho grandslamového debla neuspela v roku 2014 na newyorských US Open ani vlani na Wimbledone, zhodne po boku spomenutej Lapkovej. Figuruje na 6. priečke v juniorskom renkingu, najvyššie bola na 4. pozícii. Už to pravidelne skúša aj medzi ženami, v januárových kvalifikáciách v Aucklande a práve na AO prehrala s Japonkou Kurumi Narovou, resp. so Švajčiarkou Stefanie Vögeleovou. Minulý rok si Mihalíková vybojovala dve singlové trofeje na "desiatkach" ITF v Egypte, je na 563. pozícii v seniorskom hodnotení.


Dosiaľ poslednou hráčkou, ktorá na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie obhájila trofej vo dvojhre junioriek, je od roku 2007 Ruska Anastasia Pavľučenkovová.


Najčerstvejší zo siedmich juniorských grandslamových titulov pre Slovensko v ére samostatnosti (so zarátaním predchádzajúceho obdobia je to tucet trofejí) vybojovala vlani na US Open vo štvorhre dievčat Viktória Kužmová s Ruskou Alexandrou Pospelovovou. SR dosiaľ naposledy mala zastúpenie v juniorskom finále na Australian Open vlani, a to dvojnásobne: Mihalíková v ňom triumfovala, Alex Molčan v debli neuspel. Slováci boli v aspoň jednom juniorskom finále na šiestich z ostatných siedmich podujatí veľkej štvorky vrátane tohto, o výnimku v rámci úspešného obdobia počnúc Wimbledonom 2014 sa postaral parížsky Roland Garros 2015.

Dvojhra junioriek - semifinále:
Tereza Mihalíková (SR-2) - Rebeka Masárová (Švaj.-9) 6:3, 6:3 za 77 minút

Prehľad triumfov slovenských juniorov na grandslamových tenisových turnajoch:

V ére samostatnosti SR:
Australian Open (Melbourne):
2010 - štvorhra dievčat: Jana Čepelová, Chantal Škamlová
2011 - štvorhra chlapcov: Filip Horanský (s Čechom Jiřím Veselým)
2015 - dvojhra dievčat: Tereza Mihalíková
Roland Garros (Paríž):
1994 - štvorhra dievčat: Henrieta Nagyová (so Švajčiarkou Martinou Hingisovou)
2006 - dvojhra chlapcov: Martin Kližan
US Open (New York):
2007 - dvojhra dievčat: Kristína Kučová
2015 - štvorhra dievčat: Viktória Kužmová (s Ruskou Alexandrou Pospelovovou)

Pred érou samostatnosti SR:
Australian Open (Melbourne):
1991 - štvorhra dievčat: Karina Cíleková-Habšudová (s Nemkou Barbarou Rittnerovou)
Wimbledon (Londýn):
1990 - štvorhra dievčat: Karina Cíleková-Habšudová (s Češkou Andreou Strnadovou)
US Open (New York):
1985 - štvorhra dievčat: Radka Zrubáková (s Češkou Andreou Holíkovou)
1986 - štvorhra dievčat: Radka Zrubáková (s Češkou Janou Novotnou)
1991 - dvojhra dievčat: Karina Cíleková-Habšudová

Slovenskí juniori v grandslamových finále v ostatnom období:
2012 Roland Garros dvojhra dievčat: Karolína Schmiedlová (Annika Becková /Nem./ 6:3, 5:7, 3:6)
2012 US Open štvorhra dievčat: Petra Uberalová so Švajčiarkou Belindou Bencicovou (Gabrielle Andrewsová, Taylor Townsendová /USA/ 4:6, 3:6)
2014 Wimbledon dvojhra dievčat: Kristína Schmiedlová (Jelena Ostapenková /Lot./ 6:2, 3:6, 0:6)
2014 US Open štvorhra dievčat: Tereza Mihalíková s Bieloruskou Verou Lapkovou (Ipek Soyluová, Jil Belen Teichmannová /Tur. a Švaj./ 7:5, 2:6, 7:10)
2015 Australian Open štvorhra chlapcov: Alex Molčan s Poliakom Hubertom Hurkaczom (Jake Delaney, Marc Polmans /Aus./ 6:0, 2:6, 8:10)
2015 Australian Open dvojhra dievčat: Tereza Mihalíková (Katie Swanová /V. Brit./ 6:1, 6:4)
2015 Wimbledon štvorhra dievčat: Tereza Mihalíková s Bieloruskou Verou Lapkovou (Dalma Gálfiová, Fanni Stollárová /Maď./ 3:6, 2:6)
2015 US Open štvorhra dievčat: Viktória Kužmová s Ruskou Alexandrou Pospelovovou (Anna Kalinská, Anastasia Potapovová /Rus./ 7:5, 6:2)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona