Australian Open: Nadal s 'high tech' raketou, ktorá striehne na pomer 70:30

NETKY.SK • 19 Január 2015, 17:19 • 2 min
Australian Open: Nadal s 'high tech' raketou, ktorá striehne na pomer 70:30

MELBOURNE - Španielsky tenista Rafael Nadal hrá na melbournských grandslamových Australian Open s babolatkou, ktorá parametrami úplne zodpovedá doterajšej, ale je v nej ukrytá povolená technologická výbava navyše.

slovakia

left justify in out

Tlačidlom na spodnej strane držadla sa raketa prepína do režimu, v ktorom senzory zachytávajú všetky údaje o úderoch a uchované hodnoty spätne slúžia na analýzu. Prenos do zosynchronizovaného elektronického zariadenia sa spustí zmačknutím ďalšieho gombíka po ukončení tréningovej jednotky či zápasu.

"Viem, že na to, aby som hral dobre, potrebujem 70 % úderov z forhendu a 30 % z bekhendu. Ak nie som na týchto hodnotách, je mi jasné, že si nepočínam správne," povedal Nadal po pondelňajšom triumfe 6:3, 6:2, 6:2 v 1. kole AO nad skúseným ruským niekdajším členom Top 10 Michailom Južným. 

 

"Táto raketa mi slúži na kontrolu podobných záležitostí," vysvetlil Nadal. Medzinárodná tenisová federácia (ITF) vlani v januári odblokovala používanie zariadení takéhoto typu, ale údaje z nich si môžu hráči a ich štáby vyhodnocovať až po jednotlivých dueloch, inak by išlo o porušenie pravidiel o koučovaní na kurte. 

 

Firma Babolat najprv aplikovala technológiu do rakiet Pure Drive, ktoré používajú napríklad Češka Karolína Plíšková, Nemka Julia Görgesová či Belgičanka Yanina Wickmayerová, potom novinku zahrnula do ponuky pre Nadala (AeroPro Drive), ale aj Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu a Dánku Caroline Wozniacku. 

Šéf komunikácie Babolatu Thomas Otton prezradil, že Nadal na piatkovom tréningu, ktorý trval presne 91 minút, zahral 572 úderov (22 za minútu), z nich 222 forhendov, 156 bekhendov, 118 podaní a 76 smečov. Z forhendu dal v 133 prípadoch loptičke hornú rotáciu, 49-krát dolnú a 40 úderov zahral priamo. Okrem toho sa ukázalo, že 42 % úderov trafil stredom výpletu, 20 vrchnými partiami a zvyšok spodnými či bočnými. 

 

Wozniacka sa zasmiala, že prílišné upínanie sa k údajom môže byť zväzujúce: "Niekedy to nie je až natoľko dobrá vecička. Myslíte si totiž, že triafate stredom výpletu, a ono sa ukáže čosi iné." 

 

Nadalov strýko na zároveň kouč Toni podobne odľahčeným tónom skonštatoval: "Občas ´Rafu´ usmerňujem, že netriafa loptičku optimálnou časťou výpletu, a on nesúhlasí. Teraz to mám podporené údajmi." Malorčan okamžite kontroval: "Teraz on má podporené údajmi, že sa mýlil."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies