Australian Open: Nadal cez Nišikoriho do štvrťfinále s Dimitrovom

NETKY.SK • 20 Január 2014, 09:06 • 2 min
Australian Open: Nadal cez Nišikoriho do štvrťfinále s Dimitrovom

MELBOURNE - Španielsky líder svetového rebríčka Rafael Nadal si zachoval šancu stať sa na tohtoročných melbournských Australian Open prvým tenistom v tzv. otvorenej ére s aspoň dvoma titulmi na každom grandslamovom podujatí.

slovakia

left justify in out

Miestny šampión zo sezóny 2009 si v pondelok v osemfinálovom 4. kole dvojhry mužov poradil s Kei Nišikorim za 197 minút zďaleka nie bez problémov 7:6 (3), 7:5, 7:6 (3). Proti 24-ročnému Japoncovi, 17. v renkingu, má čistý štít aj po ich šiestom vzájomnom súboji. Nadviazal na trojsetový úspech z rovnakej fázy vlaňajšieho parížskeho Roland Garros.

Dvadsaťsedemročný ľavoruký Malorčan Nadal v prvom sete v Rod Laver Arene okamžite prišiel o náskok 2:0. Navyše, v šiestej hre čelil brejkbalu zverenca Michaela Changa, ale odolal. Sám nevyužil tri šance v rade na príjme v siedmom geme. V neskoršom tajbrejku odskočil Španiel z 2:2 na 6:2 a zužitkoval druhý setbal. V druhom dejstve predviedol priebežný obrat z 2:4 na 5:4 a ešte raz zabral na príjme v dvanástej hre. V tretej časti Nadal klesol zo 4:1 na 4:5 a príjem, ale vtedy sa rebrejkom vyhol črtajúcemu sa štvrtému setu. V tajbrejku zvládol minibrejk na 2:0. Od skóre 2:1 si "preniesol" obe svoje podania (4:1), podarilo sa mu to aj za stavu 4:3. Znamenalo to tri mečbaly, favorit potreboval iba jeden. 

Nadal si vo svojom siedmom štvrťfinále na južnej pologuli zmeria sily s bulharským debutantom v takejto fáze na úrovni veľkej štvorky Grigorom Dimitrovom. Proti 22-ročnému 22. mužovi počítačového poradia má skóre 3:0, ale všetky tri úspechy boli trojsetové. Španiel mal naposledy navrch vlani v auguste v Cincinnati (6:2, 5:7, 6:2). 

Strýkom Tonim trénersky vedený Nadal sa blíži k jubilejnému 200. grandslamovému zápasu (175:23). Na Australian Open je jeho štatistika 39:7, v počte víťazstiev sa vyrovnal Juhoafričanovi Waynovi Ferreirovi (39:14), obaja sú na siedmej pozícii v Open Ere. Na čele suverénne figuruje Švajčiar Roger Federer (71:10 pred svojím pondelňajším osemfinále). 

Víťaz prípravného podujatia v katarskej Dauhe Nadal má na konte 13 veľkých trofejí. Ak získa 14. primát, dotiahne sa v historickom poradí na momentálne osamotene druhého Američana Peta Samprasa. Vedie Federer (17). 

Držiteľ 61 singlových titulov z hlavnej profesionálnej scény Nadal vlani na AO absentoval pre žalúdočnú virózu. Aspoň po dve trofeje na všetkých Majors pred Open Erou získali Roy Emerson a Rod Laver. 

Dvojhra mužov - 4. kolo (osemfinále): 
Rafael Nadal (Šp.-1) - Kei Nišikori (Jap.-16) 7:6 (3), 7:5, 7:6 (3) za 197 minút 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona