Australian Open: Magnetom 1. kola zápas Nadal - Tomic

NETKY.SK • 10 Január 2014, 13:34 • 2 min
Australian Open: Magnetom 1. kola zápas Nadal - Tomic

MELBOURNE - Z globálneho pohľadu bude jednoznačným hitom 1. kola hlavnej súťaže dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Australian Open 13. - 26. januára v Melbourne duel španielskeho lídra svetového rebríčka ATP Rafaela Nadala s domácim nespratníkom Bernardom Tomicom, tento týždeň už finalistom v Sydney.

slovakia

left justify in out

Hrdina AO 2009 Nadal mal v sezóne 2011 na tomto podujatí navrch v 3. kole - 6:2, 7:5, 6:3. O šesť rokov mladší Tomic už bol aj na 27. priečke v renkingu. Dvadsaťsedemročný Malorčan vlani na južnej pologuli absentoval pre žalúdočnú virózu.

Pozornosť nepochybne vzbudia aj stretnutia Andreas Seppi (Tal.-24) - Lleyton Hewitt (Aus.), Ivo Karlovič (Chor.) - Ivan Dodig (Chor.-32), Tommy Robredo (Šp.-17) - Lukáš Rosol (ČR) či Juan Monaco (Arg.) - Ernests Gulbis (Lot.-23).

Zo slovenského pohľadu v rámci singlových súťaží mužov či žien jasne vyčnieva súboj Lukáša Lacka so srbským obhajcom titulu Novakom Djokovičom (aj trofeje 2008, 2011 a 2012) nasadeným ako druhým. Dvadsaťšesťročný piešťanský rodák má osobný rekord podľa rebríčkového postavenia zdolaného súpera v podobe triumfu nad Samom Querreym vo februári 2011 v San Jose. Američan vtedy bol na 17. mieste.

Britský rekonvalescent po operácii chrbta a s troma melbournskými finále na konte Andy Murray začne proti Japoncovi Go Soedovi a je v Nadalovej hornej polovici "pavúka" rovnako ako Švajčiar Roger Federer (štvornásobný miestny šampión) - výzva pre domáceho držiteľa voľnej karty Jamesa Duckwortha.

Vo dvojhre žien sa bývalá jednotka počítačového poradia Venus Williamsová z USA, teraz 38. v hodnotení, stretne s ľavorukou Ruskou Jekaterinou Makarovovou (23.), nad ktorou vedie vo vzájomke 2:0. Domáca grandslamová šampiónka Samantha Stosurová sa pokúsi rýchlo odplatiť Češke Kláre Zakopalovej piatkovú semifinálovú prehru z tasmánskeho Hobartu. Nemku Angelique Kerberovú, ktorej výkony sú pod drobnohľadom aj vzhľadom na februárový bratislavský fedcupový zápas so Slovenkami, vyzve Austráliu reprezentujúca držiteľka voľnej karty Jarmila Gajdošová.

Atraktívne súperky budú mať aj dve nasadené Slovenky. Dominika Cibulková sa bude snažiť do tretice si udržať čistý štít proti talianskej hrdinke parížskeho Roland Garros 2010 Francesce Schiavoneovej. Magdalénu Rybárikovú vyzve bývalá členka Top 10 Andrea Petkovicová z Nemecka, ktorá nepochybne baží po odplate za vlaňajšiu finálovú prehru z Washingtonu.

Americká dobyvateľka edícií 2003, 2005, 2007, 2009 a 2010 Serena Williamsová sa na piatkovom žrebe dočkala domácej majiteľky "wild card" Ashleigh Bartyovej. Bieloruska Viktoria Azarenková začne pokus o čistý hetrik celkových triumfov na južnej pologuli proti Švédke Johanne Larssonovej. Hrdinka ročníka 2008 Maria Šarapovová z Ruska si musí dať pozor na extravagantnú Američanku Bethanie Mattekovú-Sandsovú, ktorá tento týždeň zaskočila obhajkyňu titulu v Sydney Agnieszku Radwanskú (v 1. kole v Melbourne bude hrať s kazašskou reprezentantkou Juliou Putincevovou).

Zo zaujímavých dvojíc na melbournských grandslamových Australian Open:

Dvojhra mužov - 1. kolo:
Rafael Nadal (Šp.-1) - Bernard Tomic (Aus.)
Andreas Seppi (Tal.-24) - Lleyton Hewitt (Aus.)
Ivo Karlovič (Chor.) - Ivan Dodig (Chor.-32)
Tommy Robredo (Šp.-17) - Lukáš Rosol (ČR)
Juan Monaco (Arg.) - Ernests Gulbis (Lot.-23)

Dvojhra žien - 1. kolo:
Samantha Stosurová (Aus.-17) - Klára Zakopalová (ČR)
Roberta Vinciová (Tal.-12) - Ťie Čeng (Čína)
Laura Robsonová (V. Brit.) - Kirsten Flipkensová (Belg.-18)
Julia Görgesová (Nem.) - Sara Erraniová (Tal.-7)
Jekaterina Makarovová (Rus.-22) - Venus Williamsová (USA)
Angelique Kerberová (Nem.-9) - Jarmila Gajdošová (Aus.)

Nasadením "naprojektované" štvrťfinále:

MUŽI:
Rafael Nadal (Šp.-1) - Juan Martín Del Potro (Arg.-5)
Andy Murray (V. Brit.-4) - Roger Federer (Švaj.-6)
Tomáš Berdych (ČR-7) - David Ferrer (Šp.-3)
Stanislas Wawrinka (Švaj.-8) - Novak Djokovič (Srb.-2)

ŽENY:
Serena Williamsová (USA-1) - Sara Erraniová (Tal.-7)
Na Li (Čína-4) - Petra Kvitová (ČR-6)
Jelena Jankovičová (Srb.-8) - Maria Šarapovová (Rus.-3)
Agnieszka Radwanská (Poľ.-5) - Viktoria Azarenková (Biel.-2)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona