Australian Open: Kližan druhý raz v kariére do grandslamového 3. kola

NETKY.SK • 16 Január 2014, 12:37 • 2 min
Australian Open: Kližan druhý raz v kariére do grandslamového 3. kola

MELBOURNE - Slovenský tenista Martin Kližan zvíťazil vo štvrtkovom zápase 2. kola dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (13. - 26. januára, celková dotácia 33 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion) nad 23-ročným slovinským kvalifikantom Blažom Rolom, 185. vo svetovom rebríčku ATP, v ich prvom vzájomnom súboji za 172 minút 6:4, 6:3, 5:7, 7:6 (2).

slovakia

left justify in out

Po druhom sete duel na viac ako štyri hodiny prerušili pre extrémne teplo. Neskôr za stavu 2:1 na sety a 4:3 z pohľadu Kližana zápas zastavila na ďalšie dve hodiny búrka.

Dvadsaťštyriročný Bratislavčan Kližan sa dostal do "main draw" ako tzv. lucky loser z kvalifikácie a skvele využíva túto priazeň šťasteny. V 1. kole disponovane ťažil zo zdravotných ťažkostí Američana Johna Isnera nasadeného ako trinásteho. Rola podstupoval debut v grandslamovej hlavnej súťaži. Kližan sa prebojoval medzi najlepších 32 na podujatí takéhoto kalibru druhý raz v kariére. Prvýkrát sa mu to podarilo na newyorských US Open 2012, kde napokon bol až v osemfinálovom 4. kole. Teraz má papierovo solídnu šancu aspoň zopakovať tento výsledok. V 3. kole bude čeliť ďalšiemu "lucky loserovi" Francúzovi Stéphanovi Robertovi (119.), pričom pôjde o prvý vzájomný zápas. Z tejto sekcie "pavúka" až po žrebe ubudol pre zranenie zadného stehenného svalu Nemec Philipp Kohlschreiber (23.). 

Ľavoruký zverenec Martina Damma Kližan už má istotu prémie 75 000 AUD a dovedna 106 bodov do hodnotenia aj so zarátaním kvalifikácie, v ktorej vo finálovom 3. kole nestačil na Rakúšana Dominica Thiema (2:6, 5:7), následne však profitoval zo storna štartu Španiela Nicolása Almagra. Nováčik roka 2012 na hlavnom profesionálnom okruhu Kližan sa už v okamihu svojho triumfu v 1. kole prepočtovo znova stal slovenskou jednotkou, a to na úkor Lukáša Lacka. Situáciu však do 27. januára, keď vyjde nová oficiálna verzia počítačového poradia, ešte môže zmeniť budúcotýždňový challenger v nemeckom Heilbronne - obaja sa naň prihlásili. 

Víťaz turnaja ATP World Tour 2012 v Petrohrade Kližan momentálne figuruje na 106. priečke v hodnotení, už bol aj na 26. mieste. Podľa predbežných nezáväzných odhadov teraz vychádza okolo 85. - 90. priečky. Víťaz súťaže chlapcov na parížskom Roland Garros 2006 Kližan štartuje v hlavnej súťaži na južnej pologuli druhý raz. Debut absolvoval vlani a v 1. kole podľahol nemeckému kvalifikantovi Danielovi Brandsovi. V roku 2010 sa sám lúčil už v 1. kole kvalifikácie. 

Dvojhra mužov - 2. kolo: 
Martin Kližan (SR) - Blaž Rola (Slovin.) 6:4, 6:3, 5:7, 7:6 (2) za 172 minút 

Kližan začal okamžitým brejkom, ktorý aj potvrdil, v piatej hre pridal "poistku" na príjme - 4:1. Na príjme v siedmej hre nezužitkoval setbal a následne stratil servis (už len 5:3), ale za stavu 5:4 zvládol druhé podávanie na zisk tejto časti. Od skóre 40:0 premenil dovedna tretí setbal. Navyše, do druhého dejstva vstúpil prerazením servisu Rolu. V treťom geme síce nezužitkoval žiadny zo štyroch brejkbalov, ale sám si presvedčivo držal podanie a v deviatej hre dosiahol ešte jeden brejk - 6:3. 

Tretí set po predlhej pauze akoby bol zápasom nanovo, ale spočiatku sa zdalo, že Slovák neprišiel o taktovku. Unikol totiž na 3:1 a hladko to potvrdil na nulu (4:1). Nevyhol sa však zápletke. Na returne v šiestej hre viedol 30:0, ale tento gem prehral. Následne dokonca stratil vlastný servis z dvoch gembalov a pookriaty Rola aj vyrovnal na 4:4. Kližan zastavil nápor (5:4), ale len dočasne - prehral totiž svoje podanie v jedenástej hre, v dvanástej nezužitkoval jeden brejkbal - 5:7. 

Vo štvrtom sete si obaja dlho počínali pri svojom servise neochvejne, nik sa nedostal ani len na zhodu. Záchvevom nádeje pre kližana na príjme bol náskok 30:15 vo štvrtom geme, ale Rola dobre zareagoval. Za stavu 4:3 pre slovenského hráča sa pre búrku v Melbourne približne dve hodiny nehralo a dohrávku začal slovinský kvalifikant čistou hrou pri svojom podaní 4:4. Set napokon dospel do tajbreku. V ňom ambiciózny Slovák nepovolil Slovincovi od stavu 2:2 už ani bod a postúpil do 3. kola. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies