Australian Open: Federer, Nadal aj Murray presvedčivo do 2. kola

NETKY.SK • 19 Január 2015, 13:04 • 2 min
Australian Open: Federer, Nadal aj Murray presvedčivo do 2. kola

MELBOURNE - Grandslamoví šampióni Roger Federer zo Švajčiarska, Španiel Rafael Nadal a Brit Andy Murray v pondelok zhodne bez straty setu postúpili do 2. kola dvojhry na úvodnom vrcholnom podujatí tenisovej sezóny Australian Open v Melbourne.

slovakia

left justify in out

Dianie v mužskej časti turnaja sa zatiaľ zaobišlo bez výraznejšieho prekvapenia. Až v utorok začnú srbský líder svetového rebríčka Novak Djokovič a obhajca trofeje Stan Wawrinka zo Švajčiarska.

 

Tridsaťtriročný bazilejský rodák Federer nasadený ako druhý zvíťazil nad Taiwančanom Lu Jen-chsunom bez vážnejších problémov za 113 minút 6:4, 6:2, 7:5. V 2. kole ho vyzve Talian Simone Bolelli, ktorý v bilancii zo vzájomných súbojov zaostáva 0:3, na sety 0:8. 

 

Miestny šampión zo sezón 2004, 2006, 2007 a 2010 Federer prestrieľal svojho ázijského súpera na "winnery" výrazne 57:20, takže ho na hlavnom dvorci Rod Laver Arena nemohol zastaviť vyšší počet nevynútených chýb - 37:20. Favorit dal 9 es, pripísal si 86 % fiftínov rozohraných svojím prvým podaním, premenil 4 zo 14 brejkbalov (sám eliminoval všetky 4 hrozby straty servisu, ktorým čelil) a zvládol 30 zo 43 zákrokov pri sieti. 

 

"Lu z toho urobil náročný zápas. Vážne som musel pridať. Bolo zložité dostať sa do rytmu, absolvovali sme skvelé výmeny," citovalo Federera twitterové konto AO. 

 

Držiteľ 17 singlových titulov z Majors Federer dosiahol na tomto podujatí svoj 74. zápasový úspech z 85 vystúpení. Na predchádzajúcich štyroch ročníkoch sa zhodne lúčil v semifinále. Vlani ho medzi najlepšími štyrmi vyradil Nadal, žreb teraz naprojektoval reprízu. 

 

Spomenutý melbournský šampión spred šiestich rokov Nadal nasadený ako tretí zdolal skúseného bývalého ruského člena Top 10 Michaila Južného suverénne 6:3, 6:2, 6:2. Víťaz US Open 2012 aj Wimbledonu 2013 Murray, šestka "pavúka" a na južnej pologuli trojnásobný finalista, prekonal indického kvalifikanta Jukiho Bhambriho 6:3, 6:4, 7:6 (3). 

 

"Vlani bola pre mňa druhá polovica roka ťažká mentálne aj fyzicky," pripomenul Nadal, ktorý podstúpil odstránenie slepého čreva a potrápili ho aj zápästie a chrbát. Navyše, hneď na úvod sezóny v katarskej Dauhe podľahol Nemcovi Michaelovi Berrerovi: "Nepridalo mi to... Keď to prišlo po tom období plnom zdravotných problémov, zákonite som sem pricestoval s pochybnosťami. Dúfam, že dnešný úspech mi dodá potrebné sebavedomie a v 2. kole znova zahrám dobre." Dvadsaťosemročný Malorčan predviedol 37 víťazných úderov, v každom sete zvládol dva brejky, sám odvrátil jedinú hrozbu straty podania, ktorej čelil. Medzi najlepšími 64 si zahrá s Američanom Timom Smyczekom. 

 

Zverenec francúzskej fedcupovej kapitánky Amélie Mauresmovej Murray proti Bhambrimu, dobyvateľovi melbournského juniorského titulu spred šiestich rokov, zvládol v treťom sete záchranu z 1:4. "Súper hral blízko základnej čiary, tlačil sa dopredu. Aj z mojich vydarených returnov dokázal rýchlo meniť smer loptičky a nabiehal si k sieti. Má šikovné ruky, solídne voleje, nebolo to jednoduché," uznal 27-ročný rodák zo škótskeho Dunblane, ktorého teraz čaká domáci Marinko Matosevic, na 3. kolo prichádza do úvahy súboj s Martinom Kližanom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies