Australian Open: Federer 13. raz v rade do osemfinále, stále bez straty setu

NETKY.SK • 18 Január 2014, 09:43 • 2 min
Australian Open: Federer 13. raz v rade do osemfinále, stále bez straty setu

MELBOURNE - Švajčiarsky tenista Roger Federer zvíťazil v sobotňajšom zápase 3. kola dvojhry mužov na grandslamových Australian Open v Melbourne nad 28-ročným Rusom Teimurazom Gabašvilim, 79. v renkingu, v ich druhom vzájomnom dueli za 101 minút suverénne 6:2, 6:2, 6:3.

slovakia

left justify in out

Na "winnery" bol Federer lepší 35:27, zároveň urobil o 15 nevynútených chýb menej (18:33). Odvrátil všetkých päť brejkbalov, ktorým čelil, sám zužitkoval 5 zo 14 šancí na príjme. Nadviazal na takisto trojsetový triumf z 1. kola Wimbledonu 2007. 

Prípadný nezdar by bol pre víťaza 77 podujatí Federera renkingovo najhorší na "harde" od marca 2008, keď v kalifornskom Indian Wells nestačil na domáceho Mardyho Fisha, vtedy 98 v hodnotení. Švajčiar dosiahol 17. úspech proti ruským vyzývateľom v rade. 

Niekdajší líder svetového rebríčka Federer sa prebojoval medzi najlepších 16 na južnej pologuli 13. raz bez prerušenia. V osemfinále určite bude čeliť Francúzovi: Jo-Wilfriedovi Tsongovi alebo Gillesovi Simonovi. 

"Vlaňajšok bol pre mňa náročný a chvíľu mi trvalo, kým som prišiel na to, čo potrebujem robiť lepšie, a vrátil som si sebavedomie. Podľa mňa išlo najmä o to. V ostatných štyroch či piatich mesiacoch som cítil, že som nazad v normále. Minimálne som si uvedomil to, že je za mnou práca, vďaka ktorej môžem konkurovať. Veľmi pozitívne je aj to, že neprišli žiadne výpadky. Nemal som najlepší Wimbledon ani US Open 2013, takže som si tu stanovil za základný cieľ prienik do druhého týždňa, nehodlal som hľadieť prehnane dopredu. Teraz prichádza extrémne ťažká fáza. Týka sa to už najbližšieho zápasu, a to bez ohľadu na meno súpera," povedal Federer na tlačovej besede. 

Slávnym Švédom Stefanom Edbergom sprevádzaný miestny šampión zo sezón 2004, 2006, 2007 a 2010 Federer je finalista prípravného podujatia v Brisbane a šestka AO. 

Nik v tzv. otvorenej ére nedosiahol päť celkových triumfov na Grand Slame Pacifiku a Ázie. Okrem Švajčiara teraz má takúto šancu aj Srb Novak Djokovič. 

Tridsaťdvaročný bazilejský rodák Federer štartuje na južnej pologuli 15. raz. Na ostatných troch ročníkoch bol v semifinále. Sedemnásťnásobný šampión z úrovne veľkej štvorky Federer štartuje na 57. vrcholnom podujatí za sebou, čo je rekord. Dosiaľ sa o takýto primát delil s Juhoafričanom Waynom Ferreirom. 

Pre Gabašviliho, ktorého koučuje Argentínčan Guillermo Caňas (mal s Federerom štatistiku 3:3), zostáva osobným rekordom na Majors osemfinále parížskeho Roland Garros 2010. 

Dvojhra mužov - 3. kolo: 
Roger Federer (Švaj.-6) - Teimuraz Gabašvili (Rus.) 6:2, 6:2, 6:3 za 101 minút 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies