Australian Open: Fantastická Cibulková porazila Azarenkovú a je vo štvrťfinále!

NETKY.SK • 26 Január 2015, 12:50 • 2 min
Australian Open: Fantastická Cibulková porazila Azarenkovú a je vo štvrťfinále!

MELBOURNE - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala už do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

slovakia

left justify in out

Vlaňajšia finalistka v osemfinále ako nasadená jedenástka po výbornom výkone zdolala Bielorusku Victoriu Azarenkovú za 2:10 h v troch setoch 6:2, 2:6, 6:3, keď ju zničila drvivým forhendom. Celkovo zahrala 44 víťazných úderov. Nad dvojnásobnou šampiónkou úvodného podujatia veľkej štvorky zvíťazila na harde prvýkrát, vzájomnú bilanciu skorigovala na 3:7. V dueli o postup do semifinále nastúpi v noci na stredu proti najvyššie nasadenej svetovej jednotke Američanke Serene Williamsovej, s ktorou má negatívnu bilanciu 0:4.

 

Cibulkovej nevyšiel úvod zápasu s Azarenkovou, keď hneď v úvodnom geme stratila podanie a Bieloruska išla po potvrdení brejku do vedenia 2:0. Slovenská jednotka sa však v ďalších minútach dostala do tranzu, získala šesť hier za sebou a prvý set sa stal jasne jej korisťou. Zverenka trénera Mateja Liptáka hrala aktívne, výborne sa na kurte pohybovala a ničila Azarenkovú forhendovými longlajnmi. Celkovo zahrala úctyhodných 21 winnerov. Aj na začiatku druhého dejstva sa Bieloruska ujala vedenia 2:0. Začala hrať agresívnejšie, obmedzila počet nevynútených chýb a postupne si vybudovala náskok 5:1. Cibulková ešte znížila na 3:5, no Azarenková dotiahla set do úspešného konca a na začiatku rozhodujúceho po rýchlom brejku odskočila Cibulkovej na 2:0. Slovenka však potvrdila povesť veľkej bojovníčky, vyrovnala na 2:2 a v koncovke slávila úspech. Po brejku v Tildenovom geme sa ujala vedenia 4:3 a v deviatom geme premenila pri podaní súperky hneď prvý mečbal.       

 

Cibulková mala po postupe medzi elitnú osmičku veľkú radosť. "Keď som išla na kurt, vynorili sa mi v hlave krásne spomienky na vlaňajší Australian Open. Verila som, že to môžem dokázať a bývalú svetovú jednotku zdolať. Pred začiatkom sezóny som absolvovala skvelú prípravu, z ktorej teraz ťažím. Podala som výborný výkon, aj Vika hrala veľmi dobre, takže diváci dnes videli skvelý tenis. V prvom sete som ju ničila forhendom, no v druhom si súperka vstúpila viac do kurtu, začala lepšie podávať. Musela som pridať niečo extra, aby som zápas dotiahla do úspešného konca a v treťom sete som opäť hrala veľmi, veľmi dobre. Patrím medzi hráčky s nízkym vzrastom, no vynahrádzam to veľkou dávkou energie. Ani som nevedela, s kým budem hrať v ďalšom kole, nikdy sa nepozerám na ďalšie súperky v pavúku. Pozriem si zápas Sereny s Muguruzovou a budem sa snažiť naň čo najlepšie pripraviť," povedala Slovenka v prvom interview priamo na kurte.

 

Na margo zápasu neskôr v konferenčnom hovore so slovenskými médiami poznamenala. "Bol to zrejme najlepší zápas na tohtoročnom Australian Open, ten level tenisu bol naozaj veľmi vysoký. Návrat do arény Roda Lavera bol nádherný. Vedela som, že Azarenkovej nesmiem dať dýchať. V prvom sete som zahrala brutálne údery, strašne som ju hnala. Môj tréner Maťo Lipták mi po skončení duelu povedal, že takto dobre ma ešte hrať nevidel. Hovoril, že by som to mala raz púšťať na devedéčku svojim deťom, aby videli, ako ich mamina vedela hrať tenis. V druhom sete sa Azarenková zlepšila, no ani za stavu 1:5 ešte nebolo nič stratené. Podarilo sa mi znížiť na 3:5, škoda prasiatka, vďaka ktorému si vypracovala setbal a následne ho premenila. V úvode rozhodujúceho dejstva som prehrávala 0:2, no neklesala som na duchu. Fakt, že hrám na centri, mi dodával veľa sebavedomia. Povedala som si, že to je veľký zápas, ktorý musím vyhrať, nepripúšťala som si prehru."

 

Proti päťnásobnej šampiónke z Melbourne Serene Williamsovej chce nadviazať na kvalitný výkon zo zápasu proti Azarenkovej. "Musím ísť na kurt s tým, že sa dá zdolať. Brutálne servuje a hrá sa proti nej ťažko, no jej výkony na tohtoročnom Australian Open neboli presvedčivé. Dúfam, že pri nich zostane. Nesmiem sa jej zľaknúť. Každá hráčka je zdolateľná, aj ona je len človek."

 

Mladšia zo sestier Williamsových napriek slabšiemu úvodu odplatila Muguruzovej Blancovej prehru z vlaňajšieho Roland Garros. V prvom sete som na ňu nestačila, hrala veľmi dobre, dokáže triafať loptičky s poriadnou razanciou. "Dostávala som od divákov rady, aby som hrala údery s rotáciou a práve tie boli kľúčom k obratu. V posledných dňoch som bola trochu chorá, no aj vďaka fantastickému publiku som to zvládla. Na zápas s Dominikou Cibulkovou zatiaľ nemyslím, teším sa z postupu do štvrťfinále," povedala Serena.

ženy - dvojhra - osemfinále:
Dominika CIBULKOVÁ (11-SR) - Victoria Azarenková 6:2, 3:6, 6:3
Serena Williamsová (1-USA) - Garbine Muguruzová Blancová (24-Šp.) 2:6, 6:3, 6:2  

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona