Australian Open: Cibulková postúpila suverénne do 3. kola dvojhry

NETKY.SK • 22 Január 2015, 06:30 • 2 min
Australian Open: Cibulková postúpila suverénne do 3. kola dvojhry

MELBOURNE - Už len Dominika Cibulková zostala v hre zo slovenských tenistov vo dvojhre na Australian Open.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtkovom súboji 2. kola na úvodnom grandslamovom tenisovom turnaji roka v Melbourne Cibulková nasadená ako jedenásta zdolala Bulharku Cvetanu Pironkovovú za 73 minút úplne suverénne 6:2, 6:0. Obhajkyňa finálovej účasti z vlaňajška Cibulková sa v súboji o postup do osemfinále stretne s Francúzkou Alizé Cornetovou (19.), ktorá si poradila s Češkou Denisou Allertovou 6:4, 6:7 (2), 6:2. 

 

Vo štvrtok sa s Melbourne vo dvojhre rozlúčila Daniela Hantuchová, ktorá nestačila na Španielku Garbine Muguruzovú-Blancovú. Nasadenej dvadsaťštvorke podľahla slovenská hráčka za 94 minút 1:6, 6:1, 0:6. Ešte deň predtým skončili svoje účinkovanie v 2. kole dvojhry aj Magdaléna Rybáriková, Karolína Schmiedlová, Martin Kližan a Lukáš Lacko. 

 

V úvodnom kole štvorhry vo štvrtok neuspeli so svojimi partnermi Martin Kližan, Magdaléna Rybáriková ani Karolína Schmiedlová. 

Cibulková: "Nemám si čo vyčítať" 
Cibulková vletela do zápasu proti Pironkovovej (52. v rebríčku) ako víchor a za stavu 2:0 v prvom sete už mala na konte 7 víťazných úderov. Potom prehrala svoje podanie, ale hneď si požičané vzala späť a nátlakovým tenisom robila súperke zjavné problémy. Bulharka evidentne nestíhala adekvátne reagovať pri sústredenom tlaku Slovenky z oboch strán. Prvý set získala Cibulková za 43 minút 6:2, keď pri súperkinom podaní predviedla "čistú hru". Druhé dejstvo malo ešte rýchlejší spád. Slovenská hráčka Bulharku takmer k ničomu nepustila, odvrátila aj jediné dva brejkbaly za stavu 0:2 a na konci nechala zdecimovanej súperke "zaspievať kanára". Vo víťazných úderoch Cibulková dominovala 28:8 a využila 6 z 10 brejkových príležitostí. Dvadsaťpäťročná Slovenka triumfovala nad 27-ročnou Bulharkou v deviatom vzájomnom zápase po ôsmy.

 

"Nemám si veľmi čo vyčítať. S Pironkovovou sme odohrali veľa zápasov a tento bol zrejme najlepší. Súperka hrala v prvom sete veľmi dobre, výborne podávala, ale ja som mala na všetko odpoveď. Bola som aktívna a chodila som si po body. Bolo to naozaj výborné. Aj gemy, v ktorých som prehrávala, som dokázala otočiť. Na zápas som nastúpila uvoľnenejšie ako v 1. kole, ktoré som mala ťažké," uviedla Cibulková v konferenčnom telefonáte pre slovenské médiá. K najbližšej súperke, 19. hráčke rebríčka WTA Francúzke Cornetovej, proti ktorej má pozitívnu bilanciu 3:0, podotkla: "Pamätám si proti nej posledný zápas z vlaňajška z Miami, je to s ňou vždy ťažké. Má nepríjemný priamy forhend, z bekhendu sa to snaží roztáčať, aby sa mi nehralo dobre. Chcem stavať na dobrom výkone z 2. kola a udržať si pokoj na rakete." 

Hantuchová: "Výsledok ma až tak neprekvapuje" 
Hantuchová (61. v rebríčku WTA) prehrala s Muguruzovou-Blancovou aj druhý vzájomný zápas. Tentoraz to bol súboj úplne rozdielnych setov. V tom prvom skúsená 31-ročná Slovenka ani raz nevyhrala svoje podanie a jediný gem získala po brejku za stavu 0:3. Druhý set bol veľmi podobný prvému, ale tentoraz v prospech Hantuchovej. Súperke povolila jedinú hru za stavu 3:0 tým, že jej pustila svoj servis. Rozhodujúci tretí set Hantuchovej nevyšiel a za 33 minút utŕžila ´kanára´. Španielka pri svojom podaní premenila piaty mečbal. Výsledok však podľa slov slovenskej hráčky trochu skresľuje, bolo to vyrovnanejšie, ako sa zdá. Štatisticky Muguruzová-Blancová najviac dominovala v účinnosti prvého podania (66% - 41%) a tiež urobila podstatne menej nevynútených chýb (18 - 33). Vo víťazných úderoch to bola remíza 24 - 24. 

 

"V prvom sete hrala súperka jeden víťazný úder za druhým. Som preto rada, že sa mi to podarilo v druhom sete zlomiť a vyhrať ho. Samozrejme, tretí set nešiel podľa mojich predstáv, ale aj keď to bolo 0:6, vo viacerých gemoch som mala šance. Bol to zápas s veľkou intenzitou úderov a súperka zvíťazila zaslúžene. Pozitívum vidím v tom, že v minulosti by som taký zápas prehrala možno 1:6, 2:6 a teraz som našla cestu, ako to otočiť v druhom sete," uviedla Hantuchová v konferenčnom hovore pre slovenské médiá. 

 

Na otázku, ako je možné, že skóre jednotlivých setov bolo také diametrálne odlišné, Hantuchová pre agentúru SITA odpovedala: "Ona je taká hráčka, že ide do toho na jeden-dva údery a má dobrý servis. Buď sú to všetky winnery, alebo ploty. V druhom sete som sa snažila byť ešte agresívnejšia. Snažila som sa ju tlačiť od returnu aj servisu hneď, ako sa dalo V treťom sete sa to zasa darilo viac jej. Výsledok ma až tak neprekvapuje, lebo obe hráme podobný agresívny štýl a buď to vychádza jednej, alebo druhej." 

 

Skúsená Hantuchová z pätnástich účastí na Australian Open iba piaty raz neprešla cez 2. kolo. Jej maximom je semifinále z roku 2008, v ktorom nestačila na Srbku Anu Ivanovičovú. Pred Melbourne hrala na turnajoch v Hobarte a Aucklande, kde zakaždým stroskotala v 2. kole. "Celkovo austrálske turné hodnotím celkom pozitívne. Nejaké zápasy som vyhrala, potom zasa prehrávala. Vzhľadom na kvalitnú prípravu v medzisezónnom obrobí však mám dobrý základ do celého tenisového roka," dodala D. Hantuchová. 

Štvrtkové výsledky slovenských tenistov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (19. januára - 1. februára, celková dotácia 40 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion): 

Dvojhra žien - 2. kolo: 
Dominika Cibulková (SR-11) - Cvetana Pironkovová (Bul.) 6:2, 6:0 za 73 minút 
Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-24) - Daniela Hantuchová (SR) 6:1, 1:6, 6:0 za 94 minút 

Štvorhra mužov - 1. kolo: 
Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut (Fr.) - Martin Kližan, Philipp Oswald (SR/Rak.) 7:6 (6), 7:6 (2) 

Štvorhra žien - 1. kolo: 
Caroline Garciová, Katarina Srebotniková (Fr./Slovin.-7) - Andrea Petkovicová, Magdaléna Rybáriková (Nem./SR) 6:4, 5:7, 6:2 
Sara Erraniová, Roberta Vinciová (Tal.-1) - Karolína Plíšková, Karolína Schmiedlová (ČR/SR) 6:2, 6:0 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona