Australian Open: Cibulková je mentálne odolnejšia a na kurte ju to baví

NETKY.SK • 20 Január 2014, 08:49 • 2 min
Australian Open: Cibulková je mentálne odolnejšia a na kurte ju to baví

MELBOURNE - Slovenská tenistka Dominika Cibulková má v Melbourne formu ako hrom a najnovšie si jej trúfalosť odskákala Maria Šarapovová. Skúsená štvornásobná grandslamová šampiónka z Ruska síce vyhrala prvý set osemfinále ženskej dvojhry na Australian Open 6:3, v druhom sa vrátila do zápasu z krajne nepriaznivého stavu 0:5, ale v závere zápasu jej chýbali najmä fyzické sily.

slovakia

left justify in out

Cibulková mohla v treťom zápase po sebe súperke nadeliť nepopulárneho "kanára", ale v konečnom dôsledku ju to vôbec nemusí mrzieť. Nad bývalou svetovou jednotkou Šarapovovou zvíťazila tretíkrát v kariére (3:6, 6:4, 6:1) a druhý raz na grandslamovom turnaji. Vďačí za to nielen skvelej hre a kondícii, ale aj zlepšenej psychickej odolnosti.

"Verila som si. A to aj po prehratom prvom sete, že to môžem otočiť. To je rozdiel oproti minulosti. Veľa pracujeme s trénerom aj fyzioterapeutkou na mojej mentálnej sile," povedala Dominika Cibulková v konferenčnom telefonáte pre slovenské médiá. 

V úvode zápasu Šarapovová zaskočila svoju slovenskú súperku presnou nátlakovou hrou a dobrým podaním. Postupne jej však začali odchádzať sily, veď v predchádzajúcich troch zápasoch strávila na kurte takmer 7 hodín. A hoci v druhom sete počas svojej stíhacej jazdy nebola ďaleko od vyrovnania na 5:5, nakoniec Cibulková dôležitú koncovku zvládla a v treťom sete už bola herne jednoznačne lepšia. 

"Keď som viedla 5:4 a 40:30 v druhom sete, povedala som si, že to určite musím uhrať. Nepripúšťala som si, že ten set môžem prehrať. Keby som nad tým začala takto uvažovať, skončilo by sa to 7:5 pre moju súperku," povedala Cibulková o zrejme rozhodujúcom momente zápasu. Podanie ju nie vždy poslúchalo najlepšie, ale základné údery si pochvaľovala. "Boli výborné. Bekhendami po čiare som ju držala vo forhende a to vychádzalo, tam som ju aj dosť ´mastila´," skonštatovala vtipne. 

Slovenská tenisová jednotka si celkovo pochvaľovala dobrú náladu, ktorá ju sprevádza počas celého tohtoročného Australian Open. Pozitívne vnútorné nastavenie na zápasy aj tréningy a ľudia okolo nej, ktorým maximálne dôveruje, sú podľa jej slov základom súčasného úspechu. "Celé si to užívam. Na kurte ma to baví. Keď milujem to, čo robím, práve vtedy hrám najlepšie. Nech to tak ešte chvíľu zostane," podotkla s nádejou Cibulková. 

Práve účasť vo štvrťfinále na Australian Open jej v zbierke úspechov zo štyroch najväčších turnajov chýbala. Teraz ju už má a môže atakovať svoje grandslamové maximum - semifinále z Paríža 2009. "Je to ´pecka´, že sa mi to podarilo, niečo ako bonus. Ani mi nedošlo, že som už všade na grandslame bola aspoň vo štvrťfinále, ale pripomenuli mi to novinári na veľkej tlačovke po zápase. Som šťastná, ale cítim sa výborne a verím, že som ešte nepovedala posledné slovo," povedala rozhodne Cibulková. 

Ak sa chce prebojovať do semifinále, musí preskočiť nebezpečnú rumunskú prekážku. Dvadsaťdvaročná Simona Halepová hrá pravidelne na grandslamových turnajoch len štvrtý rok a súčasné austrálske štvrťfinále je pre ňu osobným maximom (doteraz osemfinále US Open 2013). Vlani sa v ženskom tenise stala hráčkou s najväčším herným aj rebríčkovým zlepšením. Od konca sezóny 2012 sa posunula zo 47. na aktuálnu 11. pozíciu v renkingu. "Vlani mala neuveriteľnú sezónu, vyhrala šesť turnajov. Je mentálne aj fyzicky silná. Poznáme sa, hrali sme spolu pár zápasov. Bude to boj o každú loptičku. Tak to býva vo štvrťfinále na grandslamovom turnaji," dodala Cibulková. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies