Austrália zvýšila úroveň teroristickej hrozby zo strednej na vysokú

NETKY.SK • 12 September 2014, 09:29 • 2 min
Austrália zvýšila úroveň teroristickej hrozby zo strednej na vysokú

CANBERRA - Na druhý najvyšší stupeň varovania zvýšila austrálska vláda úroveň teroristickej hrozby v reakcii na domácu hrozbu predstavovanú stúpencami extrémistického hnutia Islamský štát. Informovala dnes o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Austrálsky premiér Tony Abbott ohlásil zvýšenie úrovne teroristickej hrozby zo "strednej" na "vysokú" na základe odporúčania austrálskej tajnej služby ASIO. 

 

Jej šéf David Irvine tento týždeň uviedol, že úroveň teroristickej hrozby za uplynulý rok vzrástla sčasti kvôli tomu, že sa niektorí Austrálčania pridali k Islamskému štátu v bojoch v Sýrii a Iraku.

 

Úroveň teroristickej hrozby pre Austráliu bola od roku 2003 "stredná", píše agentúra DPA. Vláda premiéra Abbotta minulý mesiac uviedla, že sprísni protiteroristickú legislatívu s cieľom obmedziť tzv. domáci terorizmus.

 

Austrálska polícia počas razií na predmestiach Brisbane v stredu zatkla dvoch mužov pre obvinenia z terorizmu. Údajne mali väzby na Islamský štát a ďalšiu organizáciu, Front an-Nusra. Jeden zo zadržaných je bratom muža, ktorý sa považuje za prvého austrálskeho samovražedného útočníka v Sýrii. Obaja podozriví pred súd predstúpia na budúci mesiac pre obvinenia z náboru bojovníkov a financovania týchto organizácií.

 

Austrálska vláda odhaduje, že na strane džihádistických skupín v Sýrii a Iraku bojuje zhruba 60 Austrálčanov s podporou širšej siete v Austrálii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies