Austrália zvažuje zákon umožňujúci uväznenie teroristov na neurčitý čas

NETKY.SK • 11 December 2015, 09:32 • 2 min
Austrália zvažuje zákon umožňujúci uväznenie teroristov na neurčitý čas

SYDNEY - Politickí lídri austrálskych štátov a celej federácie sa dnes dohodli na možných nových zákonoch, zameraných na ponechanie odsúdených teroristov vo väzení aj po tom, ako si odpykajú tresty. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Premiér Malcolm Turnbull žiadal celoštátny zákon o zadržiavaní na neurčitý čas pre tých teroristov, ktorí aj po uplynutí svojho trestu naďalej predstavujú hrozbu.

 

Podrobnosti ešte treba vypracovať, ale Turnbull novinárom povedal, že na stretnutí v Sydney dostal súhlas od štátnych lídrov.

 

Zákony je potrebné sprísniť aj po iných stránkach, napríklad je nutné predĺžiť čas, ktorý obvinení z teroristických trestných činov budú môcť stráviť vo väzbe do začiatku súdneho procesu.

 

Šéf výboru federálneho parlamentu pre tajné služby a bezpečnosť Dan Tehan vyhlásil, že útoky v Paríži sú dôvodom na nové prísne zákony.

 

"Žiaľ, vo Francúzsku sme videli, že ľudia, ktorí boli odsúdení za terorizmus, si odpykali trest a vyšli z väzenia - a v prípade magazínu Charlie Hebdo spáchali brutálny teroristický čin," povedal Tehan pre televíziu ABC.

 

"Tu u nás doma sa objavujú rovnako znepokojujúce správy o austrálskych teroristoch a väzenských gangoch, ktoré využívajú čas strávený vo väzení na verbovanie a radikalizovanie ostatných spoluväzňov," dodal Tehan.

 

Zákon umožňujúci uväznenie teroristov na čas presahujúci rozsudok bude podobný zákonom, aké sa v Austrálii uplatňujú voči páchateľom sexuálnych zločinov, pedofilom a násilným kriminálnikom.

 

Takáto nová legislatíva by bola doplnením nových zákonov, na základe ktorých je už možné zbaviť občianstva tých teroristov, ktorí majú dvojaké občianstvo.

 

V súčasnosti je v Austrálii 13 odsúdených teroristov a 25 ďalších osôb je zadržiavaných pre obvinenia z terorizmu, pričom čakajú na súdny proces.

 

Oznámenie prišlo v ten istý deň, ako 15-ročnému chlapcovi obvinenému z plánovania teroristického činu na území Austrálie zamietli prepustenie na kauciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies