Austrália zažila najhorúcejšiu jar

NETKY.SK • 1 December 2014, 16:38 • 2 min
Austrália zažila najhorúcejšiu jar

SYDNEY - November bol najhorúcejším mesiacom v Austrálii a zavŕšil doteraz najteplejšiu jar na kontinente. Informoval o tom web stanice BBC s odvolaním sa na správu miestnych meteorológov.

slovakia

left justify in out

Austrália tiež zažila rekordne najhorúcejší rok, a to vďaka celoročným vysokým priemerným teplotám. Teplotné maximá boli podľa Austrálskeho meteorologického úradu v priemere vyššie takmer na celom kontinente.

 

Od roku 2001 zaznamenali v krajine až deväť rekordne najteplejších jarí, povedal BBC klimatológ Karl Braganza. Záznamy austrálskych teplotných rekordov siahajú do roku 1910.

 

Vlna horúčav, keď denná teplota prekračovala 40 stupňov Celzia, trvala v severozápadnom meste Longreach štátu Queensland celých 13 dní a skončila sa 25. novembra. Išlo o najteplejšie počasie v živej pamäti mestečka.

 

Jar roku 2014 bola v Austrálii rekordne teplá už druhý rok po sebe. Obe merané hodnoty - priemerné teploty, ako aj maximálne teploty - boli vyššie ako sú pre dané ročné obdobie v priemere bežné.

 

Niekoľko najvyšších teplôt zaznamenali austrálski meteorológovia v mesiaci november v štáte Južná Austrália - v Roxby Downs namerali 46,1 stupňa Celzia a v Richmonde sa teplota vyšplhala na 45,3 stupňa Celzia.       

 

Počet jarných zrážok bol v Austrálii celkovo 34 percent pod dlhodobým priemerom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies