Austrália zaviedla pravidlo dvoch ľudí v kokpite

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 13:18 • 2 min
Austrália zaviedla pravidlo dvoch ľudí v kokpite

SYDNEY 30. marca (SITA/Reuters) - Austrália v pondelok prijala opatrenia, na základe ktorých musia byť v pilotnej kabíne za každých okolností aspoň dvaja členovia letovej posádky.

slovakia

left justify in out

Pridala sa tak k zástupu krajín, ktoré sprísnili bezpečnostné opatrenia po minulotýždňovej havárii lietadla nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings vo francúzskych Alpách, pri ktorej zahynulo 150 ľudí. Austrálsky vicepremiér Warren Truss uviedol, že "pravidlo dvoch" je záväzné a do platnosti vstupuje okamžite. Platiť bude pre všetky domáce aj medzinárodné lety austrálskych spoločností pri preprave 50 a viac pasažierov. "Aerolínie budú v rámci implementácie týchto zmien konať okamžite a očakávame, že tie najväčšie ich zrealizujú v priebehu niekoľkých hodín," povedal Truss novinárom.

Americké aerolínie ako jediné zaviedli takéto pravidlo ešte pred pádom lietadla Germanwings, ktorého hlavnú príčinu vidia vyšetrovatelia v úmyselnom konaní kopilota, ktorý pravdepodobne trpel duševnou chorobou. Okamžite po havárii zaviedli "pravidlo dvoch" Kanada a Nový Zéland. Európska agentúra pre bezpečnosť leteckej dopravy (EASA) ho taktiež odporučila všetkým európskym krajinám. 

 

Austrálski piloti sa každoročne podrobujú medicínskej kontrole, ktorej súčasťou je aj psychiatrické vyšetrenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona