Austrália zatvorí detenčné stredisko pre migrantov na papuánskom ostrove Manus

NETKY.SK • 17 August 2016, 12:49 • 2 min
Austrália zatvorí detenčné stredisko pre migrantov na papuánskom ostrove Manus

CANBERRA - Austrálska vláda súhlasila so zatvorením kontroverzného detenčného strediska pre migrantov na ostrove Manus, ktorý patrí Papue-Novej Guinei. Papuánsky premiér Peter O'Neill o tom dnes rokoval v hlavnom meste svojej vlasti s austrálskym ministrom pre imigráciu Petrom Duttonom.

slovakia

left justify in out

"Papua-Nová Guinea aj Austrália súhlasia s tým, aby sa toto stredisko zatvorilo. Zvažuje sa niekoľko riešení tejto otázky. Je dôležité, aby sa proces neunáhlil, ale vykonal šetrným spôsobom. Treba vziať do úvahy záujmy papuánskeho ľudu, ako aj žiadateľov o azyl," uviedol vo vyhlásení O'Neill, ktorého cituje stanica BBC.


Premiér však zdôraznil, že stredisko, v ktorom je umiestnených 854 migrantov, sa nezatvorí okamžite. Najvyšší súd Papuy-Novej Guiney v apríli rozhodol o nezákonnosti zadržiavania migrantov v tomto zariadení. Austrália posiela migrantov, ktorí dorazia do krajiny na člnoch, do detenčných centier na ostrove Manus a na Nauru.


Inkriminovaný tábor bol zriadený v roku 2001 za mandátu bývalého austrálskeho premiéra Johna Howarda. Hoci tábor v roku 2008 formálne zatvorili, zariadenie obnovili v roku 2012, keď sa vzrastajúca migrantská vlna stala hlavnou politickou témou labouristickej vlády v Austrálii.


Canberra v roku 2013 súhlasila s tým, že poskytne Papue pomoc vo výške 400 miliónov austrálskych dolárov výmenou za ďalšie prevádzkovanie detenčného strediska na jej území. Ľudskoprávne organizácie, ako aj OSN kritizujú tamojšie podmienky a tvrdia, že Austrália sa tak vyhýba zodpovednosti za migrantov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona