Austrália zadržala sedem mladých ľudí, ktorí sa chceli pridať k Islamskému štátu

NETKY.SK • 20 August 2015, 08:55 • 2 min
Austrália zadržala sedem mladých ľudí, ktorí sa chceli pridať k Islamskému štátu

SYDNEY - Siedmich mladých Austrálčanov zadržali na austrálskych letiskách, keď sa pokúšali vycestovať zo svojej krajiny, aby sa na Blízkom východe pripojili k bojovníkom Islamského štátu. Informoval o tom dnes premiér Tony Abbott.

slovakia

left justify in out

Veľa podrobností však novinárom nepovedal. Najväčšiu skupinku - piatich mužov - vyviedli až z lietadla na letisku v Sydney 12. augusta, napísal sydneyský denník Daily Telegraph, ktorý sa odvoláva na vládne zdroje. Uviedol, že na nich upozornili pracovníci imigračného úradu. Pri zadržaní mali pri sebe veľké množstvo peňazí a ďalšie podozrivé veci.

 

Ich pasy dočasne zbavili platnosti, ale dvaja z tejto pätice sa nasledujúci deň opäť pokúsili odcestovať a znova ich zadržali, uviedla agentúra DPA. V súčasnosti ich vyšetrujú protiteroristické agentúry, oznámili noviny.

 

Austrálska vláda uviedla, že k Islamskému štátu v Iraku sa pripojilo už vyše 150 Austrálčanov. Najmenej 20 z nich bolo zabitých a o 20 ďalších sa úrady domnievajú, že sa vrátili do Austrálie.

 

Platnosť pasov zrušili 60 ľuďom, podozrivým z účasti na džiháde, a stovku ľudí v Austrálii podozrievajú, že nejakým spôsobom džihádistom pomáha.

 

Počas uplynulých 12 mesiacov austrálska polícia zatkla a obvinila z terorizmu 14 ľudí, ktorých podozrieva, že plánovali zaútočiť na ľudí v krajine a odrezať im hlavy. Tresty odňatia slobody si v súčasnosti vo väzení odpykáva do desať ľudí odsúdených za teroristické sprisahania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies