Austrália vyzvala Čínu, aby sprísnila svoju hospodársku politiku voči KĽDR

NETKY.SK • 4 September 2017, 10:13 • 2 min
Austrália vyzvala Čínu, aby sprísnila svoju hospodársku politiku voči KĽDR

SYDNEY - Severokórejský vodca Kim Čong-un je "krutý a zlý" a Čína by mohla urobiť viac pre to, aby zastavila jeho agresiu, povedal dnes austrálsky premiér Malcolm Turnbull v reakcii na jadrovú skúšku, ktorú v nedeľu uskutočnila Severná Kórea.

slovakia

left justify in out

Turnbull v rozhovore pre televíziu ABC uviedol, že ak by Čína zastavila dodávky ropy do Severnej Kórey, vyvinula by tým obrovský nátlak na Kim Čong-unov režim. "Čína môže urobiť viac. Číňania sú zo správania Severnej Kórey znechutení a zdesení, avšak Čína má najväčší vplyv a s najväčším vplyvom sa spája aj najväčšia zodpovednosť," povedal Turnbull na tlačovej konferencii v Canberre, pričom dodal, že bol veľmi podrobne informovaný aj o možnostiach, ktoré vo vzťahu k Severnej Kórei majú Spojené štáty.

 

"V tejto chvíli Kim Čong-un urazil Čínu a vzoprel sa jej, takže je na Číne, aby na to rozhodne zareagovala," povedal austrálsky premiér, pričom dodal, že Severná Kórea síce nie je bábkovým štátom Číny, ale Peking môže ešte väčšmi obmedziť hospodárske vzťahy s Pchjongjangom a prinútiť tak Kim Čong-una, aby upustil od skúšok jadrových zbraní.

 

Na otázku, či podľa neho Kim Čong-un predstavuje zlo, Turnbull odpovedal: "Je to krutá a zlá diktatúra. Morí hladom vlastný ľud. Je to šokujúci, nebezpečný, provokačný a nezákonný režim, ktorý ohrozuje mier a bezpečnosť v regióne i vo svete".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies