Austrália vymenovala dvoch nových koordinátorov pre boj s terorizmom

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 11:01 • 2 min
Austrália vymenovala dvoch nových koordinátorov pre boj s terorizmom

CANBERRA - Austrálska vláda vymenovala dnes dvoch nových koordinátorov pre boj s terorizmom. Píše o tom agentúra AP a vysvetľuje, že Canberra pristúpila k zvýšeniu spolupráce medzi jednotlivými národnými bezpečnostnými agentúrami kvôli hrozbe, ktorú pre Austráliu predstavujú militanti z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Novým protiteroristickým koordinátorom Austrálskeho zväzu sa dnes stal Greg Moriarty, bývalý austrálsky veľvyslanec v Indonézii a Iráne, pričom bude viesť kanceláriu organizačne vsadenú v rámci úradu premiéra Tonyho Abbotta. Moriartyho úrad bude koordinovať spoluprácu jednotlivých bezpečnostných agentúr medzi ministerstvami obrany, zahraničných vecí a spravodlivosti.

 

"Nebude priamo zodpovedný za riadenie operácií... niektorej z konkrétnych agentúr, bude mať však mandát konať v rámci agentúr, aby sa zaistila spolupráca všetkých v prípade, že to bude životne dôležité pre národnú bezpečnosť," objasnil novú pozíciu protiteroristického koordinátora premiér Abbott.

 

Minister spravodlivosti Michael Keenan prijal dnes nové portfólio ministra spolupracujúceho s premiérom v boji proti terorizmu - so zameraním sa na koordinovanie úsilia proti teroristom narodeným v krajine. "Plánovanie teroristických útokov sa deje čoraz častejšie, obdobie varovania pred nimi sa skracuje a páchatelia sú čoraz mladší," konštatoval austrálsky ministerský predseda.

 

Od zvýšenia stupňa teroristickej hrozby na druhú najvyššiu úroveň zo štvorstupňovej škály vlani v septembri zažila Austrália už dva teroristické útoky a šiestim ďalším sa podarilo predísť, dodal Abbott.

 

Austrálska vláda by mala tento týždeň konkretizovať novelizáciu zákona o občianstve. Vláda plánuje prijať britský právny model, na základe ktoré anuluje občianstvo extrémistom, ktorí sa narodili v Austrálii buď dvojici prisťahovalcov, alebo jednému imigrantovi, a následne ich nechá prijať občianstvo v krajine pôvodu ich rodičov či rodiča.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona