Austrália vyhlásila boj proti túlavým mačkám, chce zlikvidovať dva milióny zvierat

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 09:56 • 2 min
Austrália vyhlásila boj proti  túlavým mačkám, chce zlikvidovať dva milióny zvierat

SYDNEY - Austrálska federálna vláda vyhlásila dnes neľútostný boj proti túlavým mačkám, ktoré podľa nej vážne ohrozujú mnohé voľne žijúce živočíchy.

slovakia

left justify in out

Úrady plánujú zlikvidovať približne dva milióny zdivočených mačiek, oznámil dnes austrálsky minister životného prostredia Greg Hunt, ktorého citovala agentúra DPA. Kampaň na ochranu ohrozených druhov bola oficiálne spustená na environmentálnom summite v Melbourne. Na elimináciu mačacích predátorov z určených austrálskych ostrovov a niektorých oblastí pevniny chce vláda venovať v prepočte 4,4 milióna eur.

 

Populácie takzvaných ferálnych (zdivených) mačiek podľa Canberry prispeli k vyhynutiu 27 druhov austrálskych cicavcov. Okrem toho ohrozujú prežitie ďalších 120 živočíšnych druhov vrátane jedinečných príslušníkov miestnej fauny, ako sú numbaty, bandikuty, potkanokengury či sovky bubuk. Mačky sa rozšírili na austrálskom kontinente medzi 17. a 19 storočím vďaka európskym osadníkom.

 

V súčasnosti tam žije podľa odhadov okolo 30 miliónov zdivočených mačiek. Niektoré z nich dorastajú až do trojnásobnej veľkosti než mačky domáce a vážia až 15 kilogramov. Do roku 2020 majú byť utratené asi dva milióny ferálnych mačiek. Z piatich určených ostrovov a desiatich pevninských oblastí sa majú stať bezpečné zóny bez mačiek a na územiach s rozlohou desať miliónov hektárov majú byť zavedené kontrolné opatrenia.

 

Mačky sa budú likvidovať prostredníctvom otrávených návnad a chytať do pascí. Niektorí odborníci však namiesto toho navrhujú, aby boli voči mačkám nasadené domáce dravce, ako je pes dingo či diabol tasmánsky. Úrady v tejto súvislosti vyzvali majiteľov domácich mačiek, aby dali svojich miláčikov vykastrovať a nepúšťali ich na lov do voľnej prírody. "Nie je to o nenávisti k mačkám. Nemôžeme však tolerovať škody na divej zveri, ktoré spôsobujú," vyhlásil v súvislosti s kampaňou novovymenovaný vládny komisár pre ohrozené druhy Gregory Andrews.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies