Austrália vydala Chorvátsku bývalého veliteľa srbských polovojenských jednotiek

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 15:37 • 2 min
Austrália vydala Chorvátsku bývalého veliteľa srbských polovojenských jednotiek

ZÁHREB - Bývalý vodca srbských polovojenských jednotiek Dragan Vasiljkovič, obvinený z vojnových zločinov spáchaných počas občianskeho konfliktu v 90. rokoch v Chorvátsku, pricestoval dnes do Záhrebu.

slovakia

left justify in out

Po deviatich rokoch prehral spor o zablokovanie svojho vydania z Austrálie a v Chorvátsku bude čliť súdnemu procesu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie médiá. Lietadlo s Vasiljkovičom sprevádzaným chorvátskymi policajtmi pristálo na letisku v Záhrebe. "Odovzdajú ho chorvátskej justícii a ďalej bude nasledovať obvyklý postup," povedal minister spravodlivosti Orsat Miljenič.

 

Vasiljkoviča, ktorý disponuje srbským i austrálskym občianstvom, zatkli v roku 2006 v Austrálii na základe medzinárodného zatykača z roku 2004 vydaného chorvátskymi orgánmi. Bývalý generál pracoval v tom čase v Perthe na juhozápade Austrálie ako inštruktor golfu. Vystupoval pod austrálskym menom Daniel Snedden. Povolenie na vyhostenie Vasiljkoviča, známeho aj od prezývkou Kapitán Dragan, vydal v novembri 2012 austrálsky minister vnútra Jason Clarke.

 

V Chorvátsku Vasiljkoviča obviňujú, že navádzal iných na vraždu a zabíjal civilistov v čase, keď pôsobil ako veliteľ srbskej polovojenskej jednotky počas srbsko-chorvátskej vojny v rokoch 1991-93, ktorá si vyžiadala okolo 10.000 obetí. Obžaloba preňho požaduje najvyšší trest 20 rokov väzenia. Vasiljkovič priznáva, že bol veliteľom srbských milícií, opakovane však poprel akékoľvek vojnové zločiny.

 

Chorvátsko vyhlásilo nezávislosť od bývalej Juhoslávie v roku 1991. Tamojšia srbská menšina sa s podporou Belehradu vzbúrila a vojensky obsadila tretinu krajiny. Záhreb toto povstanie potlačil v roku 1995.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies