Austrália vyčlení na boj s extrémizmom 64 miliónov austrálskych dolárov

NETKY.SK • 26 August 2014, 11:27 • 2 min
Austrália vyčlení na boj s extrémizmom 64 miliónov austrálskych dolárov

CANBERRA - Austrálska vláda dnes vyhlásila, že vyčlení 64 miliónov austrálskych dolárov (približne 45,5 milióna eur) na opatrenia spojené s bojom proti násilnému extrémizmu a radikalizácii spoločnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ide o odpoveď Austrálie na pokračujúci nábor zahraničných bojovníkov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ovládajúcej rozľahlé územia v Iraku a Sýrii. Opatrenia austrálskej vlády zamerané na boj s teroristami zahŕňajú komunitné programy, ktorých cieľom bude zabrániť mladým Austrálčanom, aby vstupovali do extrémistických organizácií, ako aj vytváranie medzirezortných vyšetrovacích tímov zameraných na rozbíjanie skupín zahraničných bojovníkov a ich podporovateľov.
      

Austrálska vláda prikladá veľký význam eliminácii hrozby teroristických útokov, ktorú vytvárajú domáci extrémisti odchádzajúci bojovať do Sýrie a Iraku. "Momentálne čelíme najväčšej hrozbe pre národnú bezpečnosť a nebudeme pokojne spávať, kým si nebudeme istí, že pred ňou Austrálčanov ochránime," uviedla pred poslancami austrálskeho parlamentu ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová.
      

Podľa premiéra Tonyho Abbotta v súčasnosti v radoch Islamského štátu a iných extrémistických organizácií bojuje v zahraničí najmenej 60 austrálskych občanov a ďalších minimálne 100 Austrálčanov pomáha na podporu teroristických organizácií zbierať finančné prostriedky. Predstavitelia moslimskej komunity v Austrálii sa sťažujú, že drakonické protiteroristické opatrenia sú neoprávnene zacielené na moslimov. Patrí medzi ne aj návrh zákona o povinnosti austrálskych občanov, cestujúcich do liahní terorizmu preukazovať že na svoju cestu majú zákonné dôvody.
      

Austrálsky premiér však tvrdí, že opatrenia nie sú namierené proti moslimom. "Chcem, aby bolo nadovšetko jasné, že naším nepriateľom je terorizmus, nie nejaké konkrétne vierovyznanie alebo konkrétne spoločenstvo," uviedol v parlamente Abbott.                 
      

Výsledky prieskumu verejnej mienky, ktoré dnes uverejnil denník Astralian, dokazujú, že až 77 percent opýtaných súhlasí so zákonmi, na základe ktorých bude musieť každý Austrálčan dokázať, že počas zahraničnej cesty nedošiel do styku s teroristickými skupinami. Proti takýmto zákonom sa postavilo 18 percent respondentov a päť percent opýtaných na otázku neodpovedalo.

 

Celoštátny telefonický prieskum na náhodne vybranej vzorke 1207 respondentov uskutočnila cez víkend agentúra Newspoll.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies