Austrália varuje pred možným útokom počas slávnosti v tureckom Gallipoli

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 10:13 • 2 min
Austrália varuje pred možným útokom počas slávnosti v tureckom Gallipoli

SYDNEY - Austrália a Nový Zéland dnes varovali pred možným teroristickým útokom na spomienkových slávnostiach na tureckom polostrove Gallipoli, kde si 25. apríla stovky Austrálčanov a Novozélanďanov pripomenú 102. výročie začiatku bitky o Gallipoli, jednej z prelomových udalostí prvej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová vo vyhlásení uviedla, že turecké úrady boli o bezpečnostnej hrozbe upovedomené a "tradične poskytnú vysokú úroveň ochrany počas Dňa Austrálsko-novozélandského armádneho zboru". Na cestu do Turecka je zaregistrovaných takmer 500 Austrálčanov a Novozélanďanov.

 

"Vláda dostala tajné informácie, ktoré naznačujú, že teroristi by sa počas Dňa Austrálsko-novozélandského armádneho zboru na polostrove Gallipoli mohli pokúsiť o útok," uvádza sa vo vyhlásení Bishopovej.

 

Austrálska i novozélandská vláda odporučili svojim občanom počas pobytu v Turecku vysokú obozretnosť a zvážiť cestu do Ankary a Istanbulu. "Turecké úrady berú túto záležitosť veľmi vážne. Oslavy na Gallipoli sú totiž rovnako dôležité pre turecký ľud ako pre Austrálčanov," vyhlásil austrálsky minister pre záležitosti veteránov Dan Tehan.

 

Deň Austrálsko-novozélandského armádneho zboru (Anzac Day) je každoročným spomienkovým podujatím viažucim sa na prvú veľkú bitku prvej svetovej vojny za účasti armád týchto dvoch oceánskych štátov.Bitka o Gallipoli bolo ozbrojené stretnutie medzi jednotkami Britského impéria, Francúzska a Osmanskej ríše.

 

Operácia mala za cieľ obsadiť prieliv Dardanely a zabezpečiť spojenie pre vojenskú a hospodársku pomoc Rusku. Bitka trvala od apríla 1915 do januára 1916 a skončila sa ťažkými stratami na oboch stranách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies