Austrália varovala pred útokmi na cudzincov v kenskej Mombase

NETKY.SK • 24 Október 2013, 17:30 • 2 min
Austrália varovala pred útokmi na cudzincov v kenskej Mombase

NAIROBI - Austrálska vláda vydala dnes cestovné varovanie, v ktorom upozorňuje na možné útoky militantov na miesta navštevované zahraničnými turistami v kenskom prístavnom meste Mombasa. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Hovorca kenského prezidenta Manoah Esipisu reagoval vyjadrením, že vláda považuje varovanie za "nepotrebné a nežiaduce", návštevníci Mombasy sú podľa jeho slov v bezpečí. V Keni platí zvýšená pohotovosť od septembrového útoku islamistických somálskych militantov z hnutia aš-Šabáb na luxusné nákupné centrum v metropole Nairobi, kde počas štyroch dní zabili najmenej 67 ľudí. Podľa vyjadrenia hnutia bol útok odvetou za to, že Keňa vyslala svojich vojakov do boja s ním na území Somálska.

"Informácia z konca októbra 2013 naznačuje, že extrémisti môžu plánovať útoky na nočné kluby a ďalšie miesta navštevované cudzincami na bulvári Malindi Road v Mombase," varovala austrálska vláda na webovej stránke Smart Traveller. Na pobrežnom bulvári lemovanom palmami sa nachádzajú luxusné hotely a vily s výhľadom na more, obľúbené u návštevníkov zo západných krajín.

Kenské bezpečnostné sily podľa hovorcu už reagovali na hrozby voči cudzincom a v minulosti zabránili útokom na nich. "Osobitne v prípade Mombasy sme tam zlepšili a posilnili bezpečnosť, preto si myslíme, že všetci turisti v Mombase sú v bezpečí," citovala ho agentúra Reuters. Mombasa a zvyšok kenského pobrežia Indického oceánu sú silno závislé na cestovnom ruchu, ktorý v uplynulom roku veľmi utrpel v dôsledku bezpečnostných varovaní Západu a po nepokojoch, vyvolaných zabitím dvoch islamských duchovných. V roku 2002 zahynulo v Mombase 15 ľudí pri útoku al-Káidy na hotel Paradise, ktorý patrí Izraelčanom. V ten istý deň sa militanti pokúsili protilietadlovou raketovou strelou zostreliť izraelské lietadlo v okamihu, keď štartovalo.

Susedná Uganda minulý týždeň zvýšila pohotovosť pred terorizmom na maximum po prvý raz od roku 2010, keď aš-Šabáb zabil pri bombových útokoch 79 ľudí. Zdôvodnila to informáciami ugandskej a americkej tajnej služby, podľa ktorých bezprostredne hrozí útok islamských militantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona