Austrália stiahla z Afganistanu svoje bojové jednotky

NETKY.SK • 16 December 2013, 09:07 • 2 min
Austrália stiahla z Afganistanu svoje bojové jednotky

SYDNEY - Najdlhšia vojna v dejinách Austrálie sa skončila zatvorením jej vojenskej základne v afganskej provincii Uruzgán, stiahnutím posledných bojových jednotiek a výpočtom nákladov, ktoré krajina do 12 rokov trvajúceho konfliktu investovala. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V afganskej vojne zahynulo celkovo 40 austrálskych vojakov, 261 utrpelo vážne zranenia a boj s al-Káidou a Talibanom vyšiel krajinu na 7,5 miliardy austrálskych dolárov (päť miliárd. eur), povedal dnes austrálsky premiér Tony Abbott. Canberra každoročne prispievala čiastkou 100 miliónov austrálskych dolárov na financovanie afganskej armády.

"Sme rozhodnutí zabezpečiť, aby o každého, kto poskytol materiálnu podporu našim ozbrojeným silám, bolo postarané a bola zaistená jeho bezpečnosť," dodal austrálsky premiér.

Abbott už dávnejšie tvrdí, že afganská misia by sa mala skončiť, keď bude "v podstatnej miere naplnené jej poslanie", a nie až keď bude úplne všetko hotové.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies