Austrália si dnes pripomína 230. výročie založenia prvej britskej kolónie na tomto území

NETKY.SK • 25 Január 2018, 11:40 • 2 min
Austrália si dnes pripomína 230. výročie založenia prvej britskej kolónie na tomto území

SYDNEY - Prvú britskú trestaneckú kolóniu-osadu v Austrálii založil na území dnešného mesta Sydney kapitán Arthur Phillip.

slovakia

left justify in out

Britská kolonizácia piateho kontinentu sa začala pred 230 rokmi, 26. januára 1788. Dvadsiaty šiesty január je dnes štátnym sviatkom a na južnej pologuli si ho pripomínajú pod názvom Deň Austrálie.

 

Prvá flotila, v ktorej bolo 11 lodí, opustila britský prístav Portsmouth 13. mája 1787. Na palubách mala viac ako 1480 mužov, žien a detí; z nich bolo 750 trestancov z preplnených britských väzníc. Najviac bolo Britov, ale boli medzi nimi aj väzni z Francúzska, Afriky či Ameriky. Po dlhej ceste flotila v dňoch 18.-20. januára 1788 pristála pri pobreží nového kontinentu, ktorý neskôr dostal meno Austrália.

 

Našli tu pôvodné obyvateľstvo (aborigénov), ktoré tu žilo v izolácii. Časť pobrežia, kde lode pristáli, sa kapitánovi na osídlenie nepozdávala. Nebol tu zdroj pitnej vody a prístav pre lode neposkytoval dostatok bezpečia. Flotila preto namierila severnejšie a zakotvila 26. januára 1788 v zálive Sydney Cove.

 

V ten deň sa na pobreží uskutočnila malá slávnosť. Posádka pod vedením kapitána Arthura Phillipa vztýčila vlajku, kapitán predniesol krátku reč a územie sa stalo britskou kolóniu. Na tomto mieste vzniklo dnešné mesto Sydney. Kapitán Arthur Phillip reprezentoval na novom území britskú monarchiu - stal sa guvernérom s absolútnou mocou.

 

Noví obyvatelia kolónie zostali žiť v izolácii od ostatného sveta. Museli prekonať mnoho útrap, kým sa im podarilo vybudovať obydlia a zúrodniť zem natoľko, aby si vypestovali dostatok potravín. Dovtedy ich potravinami zásobovali lode. Ďalšia flotila s trestancami prišla v roku 1790.

 

Pre mnohých aborigénov, ktorých predkovia na kontinente žili už pred 50.000 rokmi, je 26. január "dňom invázie", ktorou sa začala britská kolonizácia a brutalita voči pôvodnému obyvateľstvu.

 

Pôvodní obyvatelia Austrálie získali austrálske občianstvo až v roku 1967 na základe výsledku referenda. Domorodí obyvatelia Austrálie 12. februára 2008 po prvý raz otvorili tradičným spevom a tancom zasadnutie austrálskeho parlamentu.

 

K historickej ceremónii došlo deň predtým, ako vtedajší premiér Kevin Rudd vystúpil so zásadným prejavom, v ktorom sa aborigénom ospravedlnil za krivdy spáchané v rámci asimilačných opatrení v minulosti.

 

Austrálsky parlament 13. februára 2013 schválil zákon, ktorý oficiálne uznáva aborigénov za pôvodných obyvateľov krajiny. V Austrálii žije približne pol milióna obyvateľov, ktorí sa hlásia k aborigénskemu pôvodu.

 

Mesto Sydney je dnes najväčšou metropolou krajiny a hlavným mestom štátu Nový Južný Wales. Je celosvetovo uznávané ako jedno z najvznešenejších miest so svojimi nezameniteľnými symbolmi, ktorými sú budova sydneyskej Opery, most Harbour Bridge či záliv s prístavom Port Jackson.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies