Austrália sa zmieta v rekordných horúčavách

NETKY.SK • 9 Január 2014, 18:14 • 2 min
Austrália sa zmieta v rekordných horúčavách

CANBERRA - Zatiaľ čo Severná Amerika v týchto dňoch zažíva rekordné mrazy, Austrália sa zmieta v rekordných horúčavách. V niektorých oblastiach tam ortuť teplomeru stúpa až k hranici 50 stupňov Celzia.

slovakia

left justify in out

Ide takmer o rekordné hodnoty, keďže vôbec historicky najvyššiu teplotu namerali v roku 1960 v meste Oodnadatta v štáte Južná Austrália - až 50,7 stupňa. Podľa expertov sú vysoké teploty dôsledkom neskorého príchodu monzúnových dažďov, rolu však podľa niektorých hrá aj globálne otepľovanie. V štáte Queensland na severovýchode Austrálie horúčavy zabili desaťtisíce netopierov a mŕtve zvieratá doslova padali z oblohy. Úrady už varovali obyvateľov, aby sa zdochlín nedotýkali, keďže hrozia infekcie.

Podobná situácia v súčasnosti panuje aj v Južnej Amerike. V Brazílii dosiahla teplota na niektorých miestach až 49 stupňov. Pracovníci ZOO v hlavnom meste Rio de Janeiro pristúpili k netradičnému opatreniu, keď zvieratám na prekonanie horúčav podávajú zmrznutú vodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies