Austrália sa pridá k leteckým útokom proti Islamskému štátu v Iraku

NETKY.SK • 3 Október 2014, 07:11 • 2 min
Austrália sa pridá k leteckým útokom proti Islamskému štátu v Iraku

CANBERRA/NIKÓZIA - Austrálske vzdušné sily sa pripoja k leteckým útokom na ciele militantnej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku. Oznámil to dnes austrálsky premiér Tony Abbott.

slovakia

left justify in out

Oznámenie sa všeobecne očakávalo po tom, ako šesť austrálskych stíhačiek F/A-18F Super Hornet vyslali pred vyše dvoma týždňami do Spojených arabských emirátov v reakcii na žiadosť USA o konkrétne príspevky v rámci medzinárodnej "koalície" pre boj proti IS.
      

Abbott novinárom povedal, že nasadenie v Iraku "by mohlo byť dosť dlhé" - trvať skôr mesiace než týždne, informovala agentúra AP. "Áno, je to bojové nasadenie, ale je to vo svojej podstate humanitárna misia na ochranu Iračanov a v konečnom dôsledku Austrálčanov pred vražedným besnením kultu smrti ISIL," uviedol Abbott s použitím skratky, pod ktorou bol IS známy v minulosti.
      

Austrálsky vládny výbor pre národnú bezpečnosť schválil zapojenie Austrálie do leteckých útokov krátko po doručení oficiálnej žiadosti irackej vlády. Dve nevyzbrojené austrálske lietadlá - prieskumný stroj E-7A Wedgetail a tankovacie lietadlo KC-30A - sa zo základne pri Dubaji pridali k spojeneckým operáciám nad Irakom po prvý raz túto stredu v podpornej úlohe.
      

Austrálska vláda predtým avizovala zvýšenie počtu lietadiel Super Hornet vyslaných do regiónu na osem. K austrálskemu kontingentu patrí 400 príslušníkov vzdušných síl, ako aj 200-členné pozemné jednotky, ktoré majú poskytovať poradenstvo irackým bezpečnostným silám. Patria k nim špeciálne jednotky, ktoré podľa Abbotta vyšlú na územie Iraku, nie však do bojových operácií.

 

Britský premiér David Cameron vo štvrtok večer oznámil, že na britskú základňu na Cypre vyšlú dve ďalšie vojenské lietadlá pre nálety na ciele IS v Iraku. Na základni je v súčasnosti šesť strojov Tornado. Cameron na krátkej návšteve základne RAF Akrotiri na južnom pobreží Cypru uviedol, že ďalšie lietadlá pomôžu "udržať tempo" náletov a "zachrániť životy v Iraku", informovala jeho tlačová kancelária.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona