Austrália: Queensland opäť zasiahol cyklón, ďalší príde vo štvrtok

NETKY.SK • 31 Január 2011, 11:43 • 2 min
Austrália: Queensland opäť zasiahol cyklón, ďalší príde vo štvrtok

Austrália: Queensland opäť zasiahol cyklón, ďalší príde vo štvrtok

slovakia

left justify in out

img

Povodňami spustošený severovýchod Austrálie dnes zasiahla ďalšia tropická búrka, ktorá tentoraz nespôsobila väčšie škody. V južnom Pacifiku sa však už formuje iná búrka, vzbudzujúca obavy.
      Cyklón Anthony dorazil k pobrežiu štátu Queensland dnes ráno miestneho času. Sprievodný vietor s rýchlosťou 130 km/h ale rýchlo zoslabol a z cyklónu sa stala tropická tlaková níž, informovala agentúra AP s odvolaním sa na meteorológov.
      Aj tak stačil cyklón v niektorých oblastiach vyvrátiť stromy a postrhávať elektrické vedenia, ale v obývaných oblastiach nenarobil veľké škody.
      Silné dažde, ktoré sa začali vlani v novembri, spôsobili na severovýchode Austrálie rozsiahle záplavy. Vyžiadali si 35 obetí a poškodili alebo zničili 30.000 domov a podnikov. Brisbane, tretie najväčšie mesto krajiny a metropola Queenslandu, bola pod vodou niekoľko dní.
      Federálna vláda odhadla výšku škôd na 5,6 miliardy austrálskych dolárov (vyše štyri miliardy eur), tie však pravdepodobne ešte porastú.
      V južnom Pacifiku medzitým meteorológovia sledujú vývoj ďalšieho cyklónu Yasi, ktorého sprievodný vietor dnes zosilnel na 102 km/h. Očakáva sa, že Queensland zasiahne vo štvrtok. Dovtedy ešte zmohutnie, pretože sa bude presúvať nad zohriatym oceánom.
      "Je to oveľa, oveľa väčší systém (ako cyklón Anthony), preto zrážkami a vetrom zasiahne väčší priestor," povedal meteorológ Gordon Banks pre rozhlasovú stanicu ABC.
      Premiérka Queenslandu Anna Blighová informovala, že úrady a evakuačné centrá sú na príchod búrky pripravené.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies