Austrália prisľúbila pol miliardy dolárov na obnovu Veľkej koralovej bariéry

NETKY.SK • 30 Apríl 2018, 06:42 • 2 min
Austrália prisľúbila pol miliardy dolárov na obnovu Veľkej koralovej bariéry

SYDNEY - Austrálska vláda vynaloží v nasledujúcich rokoch 500 miliónov austrálskych dolárov (380 miliónov USD) na pomoc pri obnove a ochrane Veľkej koralovej bariéry.

slovakia

left justify in out

"Toto je najväčšia jednotlivá investícia do obnovy a ochrany v dejinách Austrálie," uviedol minister životného prostredia Josh Frydenberg.

 

Financie pôjdu na ešte rozsiahlejšiu obnovu bariéry, zlepšenie čistoty okolitej vody, obmedzenie dravých hviezdic z rodu tŕňová koruna, ktoré zabrali celé časti útesu, a na podporu šľachtenia koralov odolnejších voči vysokým teplotám a voči stresu zo svetla.

 

Veľká koralová bariéra je najväčšia sústava koralových útesov a ostrovčekov na svete - má väčšiu rozlohu než Taliansko. Je tiež jedným z najrozmanitejších ekosystémov na našej planéte a domovom pre milióny morských foriem života (živočíchov či rastlín).

 

Nachádza sa v Koralovom mori v Tichom oceáne, pri severovýchodnom pobreží austrálskeho štátu Queensland. Je dlhá približne 2300 kilometrov, široká 2 až 150 kilometrov a možno ju vidieť z vesmíru. Od roku 1981 je pod ochranou UNESCO.

 

V posledných rokoch trpí až epidemickým výskytom smrtiacich hviezdic z rodu tŕňová koruna, okyslením oceánu, ako aj závažnými, tesne po sebe nasledujúcimi javmi súvisiaci s globálnym otepľovaním, ktoré vybielili a podľa vedcov "uvarili" celé časti bariéry.

 

V nedeľu oznámený záväzok "zmení situáciu a pomôže zabezpečiť budúcnosť bariéry," povedal Frydenberg. Časť financií pomôže vláde pri presviedčaní farmárov, aby pozmenili svoje metódy a znižovali množstvo sedimentov i pesticídov, ktoré sú splavované do mora a následne sa dostávajú do koralovej bariéry.

 

Podľa Frydenberga je pre bariéru stále najväčšou hrozbou globálne otepľovanie, ale napriek nedávnym prírodným javom z roku 2016 a 2017, ktoré spôsobili vybielenie, je Veľká koralová bariéra pozoruhodne odolná. "Bariéra prináša prácu okolo 64-tisíc ľuďom, pre ekonomiku má hodnotu vyše šesť miliárd dolárov a ročne priláka vyše dva milióny návštevníkov," dodal minister. "Je to prírodná, národná a medzinárodná ikona, preto sme odhodlaní zachovať ju pre budúce generácie," zdôraznil Frydenberg.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies