Austrália prijme 12-tisíc sýrskych utečencov a rozšíri nálety proti IS aj do Sýrie

NETKY.SK • 9 September 2015, 10:04 • 2 min
Austrália prijme 12-tisíc sýrskych utečencov a rozšíri nálety proti IS aj do Sýrie

SYDNEY - Austrália prijme 12.000 utečencov zo Sýrie a rozšíri svoje letecké útoky proti pozíciám teroristickej organizácie Islamský štát (IS) aj na územie Sýrie. Vyhlásil to dnes austrálsky premiér Tony Abbott, ktorý tak podľa agentúry Reuters podľahol tlaku tamojšej rozhorčenej opozície.

slovakia

left justify in out

Avizovaný počet utečencov, ktorí majú prísť do Austrálie, je dodatkom k zvyčajnej kvóte 13.750 osôb, ktoré Canberra ročne prijíma do krajiny. Toto jednorazové ponúknutie útočiska tým, ktorí unikajú pred štyri roky trvajúcou občianskou vojnou v Sýrii, uprednostňuje príslušníkov prenasledovaných menšín, tvrdí Abbott.

 

"Austrália má naďalej záväzky voči medzinárodnému úsiliu bojovať proti IS, ktorý ohrozuje stabilitu v Iraku a na Blízkom východe, ako aj bezpečnosť Austrálčanov doma i v našom regióne," uviedol Abbott na tlačovej konferencii v Canberre.

 

Austrálske vzdušné sily sa zúčastňujú operácií proti IS v rámci ťaženia pod velením USA v Iraku, ich úloha v Sýrii však bola dosiaľ obmedzená na dopĺňanie paliva a zhromažďovanie tajných dát. Rozhodnutie rozšíriť nálety aj na územie Sýrie je podľa austrálskeho ministerského predsedu odpoveďou na formálnu žiadosť Washingtonu.

 

Austrália sa taktiež zaviazala zaplatiť za pomoc pre 240.000 vnútorne vysídlených ľudí v krajinách susediacich so Sýriou a Irakom, doplnil Abbott s tým, že predmetná čiastka bude činiť v prepočte 27,5 milióna eur.

 

Predpokladá sa, že do Európy príde cez Stredozemné more tento a budúci rok najmenej 850.000 migrantov, uviedla v utorok OSN. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov(UNHCR)vyzval na súdržnejšiu azylovú politiku so zámerom efektívneho riešenia narastajúceho počtu migrantov prúdiacich na starý svetadiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies