Austrália požaduje vylúčenie marihuany zo zoznamu dopingových látok

NETKY.SK • 1 Máj 2012, 22:40 • 2 min
Austrália požaduje vylúčenie marihuany zo zoznamu dopingových látok

Austrália požaduje vylúčenie marihuany zo zoznamu dopingových látok - Ostatné športy Austrálska Koalícia profesionálnych a pridružených športov (COMMPS) požaduje, aby bola marihuana vylúčená zo zoznamu dopingových látok napomáhajúcich k lepším športovým v

slovakia

left justify in out

img

Austrálska Koalícia profesionálnych a pridružených športov (COMMPS) požaduje, aby bola marihuana vylúčená zo zoznamu dopingových látok napomáhajúcich k lepším športovým výkonom. Aktívna látka tetrahydrocannabinol (THC), ktorú obsahuje konope (cannabis) a hašiš, totiž preukázateľne nepatrí medzi látky stimulujúce športový výkon.
      Koalícia COMMPS, ktorá je zriadená pri austrálskej vláde, združuje masové kolektívne, ale aj individuálne športy akými sú kriket, futbal, austrálsky futbal, ragby a tenis. Podľa jej predstaviteľov marihuana nepatrí do rovnakej skupiny ako napríklad rastové hormóny, či anabolické steroidy, za ktoré hrozí podľa pravidiel Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) dvojročný zákaz aktívnej športovej činnosti.
      Šéf COMMPS Malcolm Speed požaduje, aby bola marihuana preklasifikovaná medzi látky s prívlastkom nedovolené. Už v stredu dôjde v tejto súvislosti k stretnutiu medzi vedením COMPPS a zástupcami WADA. "To, čo žiadame na základe mnohých požiadaviek, je aby táto substancia zostala na zozname zakázaných látok, ale nepatrila medzi látky zlepšujúce športový výkon. Cannabis rozhodne patrí do tej prvej kategórie," vysvetlil Speed, ktorý je bývalým výkonným riaditeľom Medzinárodnej kriketovej asociácie. 
      Speed ďalej dodal, že aj keď by mali byť športovci ďalej testovaní na cannabis, športové organizácie chcú samé rozhodovať o treste pre daného športovca, aby sa nemuseli riadiť prísnym a v tomto prípade neobjektívnym kódexom WADA. Austrálska koalícia sa súčasne snaží presadiť, aby WADA uznala niektoré lekárske a terapeutické výnimky napríklad v prípade astmatikov a iných lekárskych substancií. 

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies