Austrália ponúkla počas návštevy jordánskeho kráľa novú pomoc sýrskym utečencom

NETKY.SK • 24 November 2016, 08:22 • 2 min
Austrália ponúkla počas návštevy jordánskeho kráľa novú pomoc sýrskym utečencom

CANBERRA - Austrália poskytne na riešenie sýrskej krízy humanitárnu pomoc za ďalších 220 miliónov austrálskych dolárov (160 miliónov USD). Vláda to oznámila dnes počas prvej návštevy jordánskeho kráľa Abdalláha II. v Austrálii.

slovakia

left justify in out

Premiér Malcolm Turnbull uviedol, že tieto financie poskytne jeho krajina v priebehu nasledujúcich troch rokov a bude to dodatočná suma k 213 miliónom austrálskych dolárov (158 miliónom USD), ktoré už Canberra venovala na uľahčenie sýrskej krízy od roku 2011.

 

Kráľ Abdalláh sa Austrálii poďakoval aj za jej sľub zo septembra 2014, že na svoje územie premiestni 12.000 sýrskych utečencov, pričom väčšina bude pochádzať práve z táborov v Jordánsku.

 

Kráľ podľa tlačovej agentúry AP uviedol, že Austrália prevzala "obrovskú morálnu zodpovednosť" a že aj Jordánsko "prevzalo na svoje plecia väčšiu než spravodlivú časť bremena sveta".

 

Abdalláh vysvetlil, že jeden z piatich obyvateľov Jordánska je sýrsky utečenec a cez hranicu prišlo do jeho krajiny už 2,5 milióna sýrskych utečencov.

 

"Prúd utečencov zaťažil náš rozpočet a infraštruktúru," povedal kráľ novinárom.

 

Austrália a Jordánsko podpísali v stredu dvojstrannú dohodu o rozšírení ekonomických vzťahov a o posilnení spolupráce v oblasti tajných služieb a boja proti terorizmu.

 

"Jordánsko a Austrália sú kľúčovými členmi koalície proti Dáišu. Spoločne odmietame tých, čo sa snažia rozvracaním spoločnosti a násilím nanútiť ostatným svoj zvrhlý svetonázor," povedal Turnbull novinárom a na mysli mal extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS).

 

Austráliu kritizovali za jej pomalý začiatok v plnení sľubu, že premiestni na svoje územie 12.000 sýrskych utečencov - robila totiž dôkladné previerky ich pôvodu a minulosti, aby vyradila prípadných extrémistov.

 

Vláda tento mesiac informovala, že do Austrálie zatiaľ priviedla 6000 sýrskych utečencov a ďalším 3000 Sýrčanom udelila víza, ale ešte ich nerelokovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies