Austrália platí utečencom za návrat domov

NETKY.SK • 22 Jún 2014, 09:52 • 2 min
Austrália platí utečencom za návrat domov

SYDNEY - Austrália platí utečencom tisíce dolárov za to, aby stiahli žiadosti o azyl a vrátili sa do domovských krajín. Uviedol to dnes austrálsky minister pre imigráciu a ochranu hraníc Scott Morrison.

slovakia

left justify in out

Ponúkaná suma závisí od krajiny. Libanončania podľa správ dostávajú maximálnych 10.000 austrálskych dolárov (6920 eur), Iránci 7000 dolárov (4850 eur) a Afganci 4000 dolárov (2770 eur). Pakistancom a Srílančanom ponúkajú menej, uviedla agentúra DPA.
      

Morrison uviedol, že ponúkať azylantom stimuly pre návrat domov je obvyklým postupom už desať rokov. Ponúkané sumy neprezradil, médiá však informovali, že vláda premiéra Tonyho Abbotta ich viac než strojnásobila.
      

Od nástupu Abbottovej vlády v septembri 2013 sa dobrovoľne vrátilo do vlasti 283 žiadateľov o azyl v Austrálii. Podľa Morrisona im ponúkajú individuálne prispôsobené "balíčky", ktoré môžu zahŕňať aj podporu v oblasti bývania a vzdelávania.
      

Morrison zopakoval, že "nikto, kto prišiel nelegálne do Austrálie loďou, nedostane od tejto vlády stále víza".
      

Austrália vynakladá približne po 45.000 austrálskych dolárov (31.100 eur) ročne na utečencov s dočasnými vízami, s ktorými nemajú povolené pracovať, dodáva DPA.
      

Líderka austrálskych zelených Christine Milneová uviedla, že je hanebné platiť ľuďom za návrat domov, kde čelia mučeniu a porušovaniu práv. Utečenci tak podľa nej majú na výber medzi pobytom v zadržiavacom tábore na niektorom z ostrovov na neurčitý čas alebo prijatím peňazí a návratom do iného pekla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona