Austrália oficiálne posilní svoje partnerstvo s NATO na summite vo Walese

NETKY.SK • 2 September 2014, 09:46 • 2 min
Austrália oficiálne posilní svoje partnerstvo s NATO na summite vo Walese

SYDNEY - Austrália posilní svoje partnerstvo s NATO, informovala dnes parlament austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová. Uviedla, že na summite NATO vo Walese, na ktorom sa zúčastní spolu s ministrom obrany, prijme Austrália oficiálne pozvanie do programu posilneného partnerstva, ktorý umožňuje nečlenským krajinám aliancie prístup k plánovaniu vojenských operácií a prítomnosť v riadiacich orgánoch aliancie. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Hoci Austrália nie je členom NATO, jej vojaci bojovali po boku spojeneckých síl v Iraku a Afganistane, čo ministerka nazvala základom pre rozšírené partnerstvo v súčasných a budúcich konfliktoch. Austrálsky premiér Tony Abbott, ktorý bude v novembri na summite G20 hostiť ruského prezidenta Vladimira Putina a ďalších svetových lídrov, v uplynulých dňoch opakovane naznačil razantnejší prístup k zahraničnej politike.
      

V pondelok Austrália oznámila prijatie nových sankcií voči Rusku za "šikanovanie" susednej Ukrajiny. Austrália sa tiež pripojila ku krajinám, ktoré poskytujú letecky vojenskú pomoc kurdským silám bojujúcim proti militantom Islamského štátu v severnom Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona