Austrália nechce na svojom území radikálnych moslimských kazateľov

NETKY.SK • 8 Október 2014, 08:57 • 2 min
Austrália nechce na svojom území radikálnych moslimských kazateľov

SYDNEY - Austrálsky premiér Tony Abbott dnes povedal, že nariadil prijať bezpečnostné opatrenia, ktoré majú zabrániť radikálnym moslimským kazateľom vo vstupe do krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Abbott, ktorý nedávno vyslovil varovanie, že v záujme ochrany obyvateľstva pred radikalizovanými moslimami sa možno bude musieť narušiť rovnováha medzi slobodou a bezpečnosťou, dnes povedal, že radikálni kazatelia dostanú v procese vybavovania vstupných víz "červenú kartu".
      

Zavádzanie prísnejších bezpečnostných opatrení, ktoré si podľa Abbotta nebudú vyžadovať novú legislatívu, prišlo po tom, keď medzinárodná skupina Hizb at-tahrír minulý týždeň vo svojom posolstve prednesenom v Sydney uviedla, že jej cieľom je založiť celonárodný islamský štát. "Chceme dosiahnuť len to, aby sme zabezpečili, že do Austrálie nebudú chodiť štvaví kazatelia a rozsievať svoje extrémistické posolstvá," povedal dnes novinárom v Sydney Abbott.
      

Austrália, ktorá je neochvejným spojencom USA v ich úsilí o zničenie militantnej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku, prednedávnom prvý raz vo svojich dejinách zvýšila stupeň všeobecného ohrozenia na úroveň "vysoký". Dôvodom tohto rozhodnutia je pravdepodobnosť útokov zo strany austrálskych občanov, ktorí sa radikalizovali pôsobením vo fundamentalistickom prostredí v oboch štátoch. 
      

Austrálska vláda odhaduje, že na strane džihádistických skupín v Sýrii a Iraku bojuje zhruba 60 Austrálčanov s podporou širšej siete v Austrálii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies