Austrália mení pravidlá - v kokpitoch budú musieť stále byť dvaja ľudia

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 10:14 • 2 min
Austrália mení pravidlá - v kokpitoch budú musieť stále byť dvaja ľudia

CANBERRA - Austrália sa pridala ku krajinám, ktoré po minulotýždňovej tragédii na juhu Francúzska sprísnili predpisy v leteckej doprave. S okamžitou platnosťou bude musieť byť na domácich a medzinárodných letoch spoločnosti Australian Airlines v pilotnej kabíne vždy dvojčlenná posádka, informoval dnes na tlačovej konferencii podpredseda austrálskej vlády a minister dopravy Warren Truss.

slovakia

left justify in out

Truss predtým podľa agentúry AAP oboznámil bezpečnostnú radu vlády o tom, že existujúce predpisy nevyžadovali stálu prítomnosť najmenej dvoch ľudí v kokpite.

 

Po teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001, keď teroristi prevzali kontrolu nad troma lietadlami, letecké spoločnosti sprísnili pravidlá prístupu do kokpitu. Podľa nich dvere musia zostať zamknuté po celú dobu letu okrem prípadu, keď niekto musí nevyhnutne vstúpiť do kokpitu alebo ho opustiť. Hneď ako lietadlo vzlietne, môže umožniť vstup do kokpitu len jeho kapitán.

 

Doterajšie austrálske predpisy nevyžadovali od aerolínií nahradenie pilota, ktorý dočasne opustí kokpit.

 

Po tragédii airbusu nemeckej nízkonákladovej spoločnosti Germanwings, ktorého druhý pilot sa zamkol v kokpite a lietadlo zrejme zámerne nasmeroval k zemi, pričom v ňom zahynulo vrátane neho 150 ľudí, letecké spoločnosti a príslušné úrady po celom svete začali podnikať kroky, aby zabezpečili, že v kokpite budú počas celého letu dvaja ľudia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona