Austrália má za sebou tretí najteplejší rok

NETKY.SK • 6 Január 2015, 14:17 • 2 min
Austrália má za sebou tretí najteplejší rok

SYDNEY - Austrália má za sebou tretí najteplejší rok od začiatku meraní v roku 1910. Informoval o tom národný meteorologický úrad BMO.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho údajov charakterizovali minulý rok časté horúčavy a ústup chladného počasia, pričom teploty boli 0,91 stupňa nad dlhodobým priemerom. Tieto informácie prichádzajú v čase, keď juh krajiny zápasí s jednými z najhorších lesných požiarov za posledné desaťročia. Požiarnici sa snažia uhasiť najmä obrovský požiar v kopcoch za mestom Adelaide, než ho opätovne posilní očakávaný nárast teplôt a silný vietor.

 

Vláda Južnej Austrálie medzičasom potvrdila, že plamene už zničili alebo ťažko poškodili 38 domov, 125 prístavieb a štyri prevádzky. Okolo 150 ľudí utrpelo zranenia vrátane mnohých hasičov, ktorí sa nadýchali dymu. Teploty v Perthe sa v pondelok vyšplhali na 44,4 stupňa Celzia, čo je najviac od roku 1991.

Vysoké teploty v roku 2014 nasledovali po vôbec najhorúcejšom zaznamenanom roku 2013, počas ktorého sa teploty vyšplhali o 1,2 stupňa vyššie ako normálne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies