Austrália má nový vládny rezort, bude dohliadať na vojnové ponorky z Francúzska

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 13:36 • 2 min
Austrália má nový vládny rezort, bude dohliadať na vojnové ponorky z Francúzska

CANBERRA - Austrálsky premiér Malcolm Turnbull vytvoril dnes nový ministerský post pre dohľad nad multimiliardovým projektom dodania flotily vojnových ponoriek z Francúzska. Oznámila to stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Opatrenie prichádza v rámci reorganizácie kabinetu po nedávnom tesnom volebnom víťazstve Turnbullovej konzervatívnej koalície. Francúzsko získalo tento rekordný zbrojársky kontrakt v hodnote 34 miliárd eur v apríli.


Nový rezort bude riadiť súčasný minister priemyslu Christopher Pyne. "Ide o veľkú reformu, ktorá si vyžaduje osobitné vedenie a dohľad. Tento program je životne dôležitý pre budúcnosť nášho priemyslu," vyhlásil Turnbull.


Premiér napriek nátlaku niektorých pravicovo orientovaných členov svojej strany neponúkol nijakú funkciu v kabinete svojmu predchodcovi Tonymu Abbottovi, ktorý bol z postu ministerského predsedu zosadený vlani.


Medzitým ďalší austrálsky expremiér Kevin Rudd oznámil, že požiadal vládu o svoju nomináciu do funkcie generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov. Podľa Turnbullových slov kabinet Ruddovu žiadosť zváži. Francúzsko porazilo v súboji o získanie daného kontraktu na postavenie 12 ponoriek pre austrálske námorné sily Japonsko a Nemecko. Ide o dosiaľ najväčší kontrakt svojho druhu, aký kedy Austrália uzatvorila.


Ponorky triedy Shortfin Barracuda budú postavené v prístave Adelaide za použitia austrálskej ocele, pričom vznikne 2800 nových pracovných miest. Vláda v Canberre tvrdí, že súčasné ponorky triedy Collins sú už zastarané.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies