Austrália je zhrozená, pri pobreží odhalili čínsku špionážnu loď!

NETKY.SK • 13 Máj 2022, 09:46 • 2 min
Austrália je zhrozená, pri pobreží odhalili čínsku špionážnu loď!

CANBERRA - Austrálske orgány spozorovali toto špionážne plavidlo zhruba pred týždňom a v piatok ráno sa nachádzalo 250 námorných míľ (463 kilometrov) od mesta Broome na severozápade kontinentu.

slovakia

left justify in out

Pri západnom pobreží Austrálie sa pohybuje čínska vojenská loď, oznámil v piatok austrálsky minister obrany Peter Dutton. TASR informáciu prevzala od agentúry AP. „Jej zámerom je, samozrejme, zhromažďovať pozdĺž pobrežia spravodajské informácie,“ povedal Dutton s tým, že loď sa pohybuje v tesnej blízkosti vojenských a spravodajských zariadení na západnom pobreží Austrálie.

 

img

Ilustračné foto 

 

Podľa ministra je to po prvý raz, čo sa čínska vojenská loď dostala takto blízko k Austrálii. Úrady toto plavidlo pozorne sledujú s pomocou lietadiel a iných sledovacích zariadení, priblížil Dutton. Domnievam sa, že je to agresívny čin, a myslím si to najmä preto, že sa dostala tak ďaleko na juh (od Číny),“ dodal minister. Austrálska armáda predmetné plavidlo identifikovala ako spravodajskú loď typu 815 (v kóde NATO trieda Dongdiao).

 

img

Čínsky prezident Si Ťin-pching 

 

V ostatnom čase došlo k zvýšeniu napätia medzi Pekingom a Canberrou, pretože Čína podpísala bezpečnostný pakt so Šalamúnovými ostrovmi, ktoré majú významnú strategickú polohu pre námorné trasy a komunikáciu v južnom Pacifiku.

 

Prečítajte si tiež: V Čiernom mori horí ďalšia ruská loď, tvrdia Ukrajinci

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies